NRK Meny
Normal

Ærespris til Boine og Kvitnes

De er i godt selskap. Blant tidligere prisvinnere er Povel Ramel, Povl Dissing og Jan Garbarek. Mandag var det Mari Boines og Henning Kvitnes' tur.

Mari Boine og Henning Kvitnes

Mari Boine og Henning Kvitnes

Foto: Scanpix

Komponister og sangtekstforfattere fra hele Norden er samlet i Oslo. Den norske foreningen, NOPA, er vertskap for sine nordiske kolleger .

Bransjens egen ærespris henger høyt, og under festmiddagen mandag kunne to overraskede prisvinnere motta prisen og 70 000 kroner hver.

– Folkekjær og produktiv

Henning Kvitnes er oppvokst i rockebyen Halden. Kvitnes’ første og største musikalske inspirasjoner kom fra Neil Youngs ”Harvest” og Bob Dylans ”Blood On The Tracks”.

Det har han selv fortalt i flere intervjuer, og nevner også Bruce Springsteen og Ulf Lundell.

Henning Kvitnes har en stor produksjon av musikk og tekst. Han har også et utstrakt samarbeid med andre komponister, tekstforfattere, musikere, teknikere og artister. Kvitnes har også slåss for å bedre kårene for komponister og tekstforfattere, heter det i juryens begrunnelse.

Henning Kvitnes solgt til gull

Henning Kvitnes er en av de hyppigst spilte på norske radiostasjoner.

Foto: Raymond Mosken

– Langt ut over Norges grenser

Mari Boines produksjon er også stor og omfattende, og musikken er kjent langt ut over Norges grenser.

Mari Boine er en framifrå artist som tar utgangspunkt i den samiske musikktradisjonen. Boine har skapt et personlig uttrykk ved å kombinere samisk musikk med moderne rytmisk musikk. Hun står bak en rad med CD-er og konserter i inn- og utland.

Ragnar Bjerkreim, leder i NOPA og medlem av juryen

Hun har vunnet mange priser i tillegg til denne, deriblant Nordisk Råds Musikkpris og tre Spellemannpriser. I 2009 utnevnte Kongehuset Mari Boine til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.


Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.