Normal

Disse kjendisene tjener enorme summer etter sin død

Siden hans død i 2009, har Michael Jackson tjent over 8,4 milliarder kroner. Her er listen over de døde kjendisene som tjente mest i fjor.

Michael Jackson

KING OF POP: Michael Jackson døde i 2009 men tjener fortsatt mye penger på salg av musikken sin. Siden hans død har han tjent over åtte milliarder kroner.

Foto: Cliff Schiappa / Ap/NTB Scanpix

Etter at kjente artister, skuespillere og forfattere dør, fortsetter de å tjene penger. Mange tjener også store summer. Forbes har kommet med en liste over de 13 avdøde personene som tjente mest i fjor.

1. Michael Jackson

Michael Jackson var en av de største artistene i verden mens han levde, og ga ut en rekke utrolig populære album. Jackson døde i 2009 og siden den gang har «The King of Pop» tjent mer enn 8,4 milliarder kroner.

I fjor dro han inn nesten 975 millioner kroner. Bakgrunnen for denne enorme summen er et Michael Jackson-inspirert Cirque du Soleil-show i Las Vegas, salget av musikk, og et eierskap av en rekke andre musikkrettigheter.

2. Elvis Presley

Elvis Presley

IKON: Elvis Presley erobret verden med sitt utseende, særegne dans og stemme. Hvert år besøker hundretusener av turister hans hjem Graceland i Memphis.

Foto: - / AFP

Andreplassen på Forbes liste tilhører Elvis Presley. Han har tjent rundt 466 millioner kroner det siste året. Dette mye takket være billettsalg på Graceland i Memphis, hvor han bodde frem til sin død i 1977.

I august havnet det nye albumet «Elvis Presley Forever» på topp 40-listen over album.

3. Charles Schulz

Charles Schulz

SNOOPY: Charles Schulz skapte tegneserien Knøttene, som fortsatt øker i popularitet.

Foto: BEN MARGOT / Ap

På tredjeplass finner vi ingen artist, men en tegneserieskaper. Charles Schulz skapte nemlig «Peanuts», eller «Knøttene» som den kalles på norsk.

Selv om Schulz døde i 2000 har populariteten til tegneserien vokst, og i november kommer også animasjonsfilmen «The Peanuts Movie», med Charlie Brown og Snoopy.

Schulz tjente 339 millioner det siste året.

4. Bob Marley

Den jamaicanske reggae-artisten Bob Marley inntar fjerdeplassen på Forbes liste med en inntekt på rundt 178 millioner kroner.

Selv om Marley ikke var en stor forretningsmann mens han levde, har selskapene Marley Beverage og House of Marley tjent gode penger på salg av drikkevarer og livsstilsprodukter. Sammen med musikksalg, havner Marley på en fjerdeplass.

5. Elizabeth Taylor

Den britiske skuespilleren Elizabeth Taylor har tjent 169 millioner kroner det siste året. Dette kommer mest fra parfymesalg. Taylor skapte blant annet parfymen White Diamond, som fortsatt selger godt 24 år etter den ble lansert.

6. Marilyn Monroe

Marilyn Monroe i hittil ukjente fotografier tatt da hun var 27 år gammel.

MONROE: «Verdens vakreste» skuespiller Marilyn Monroe er fortsatt et internasjonalt ikon, og tjente over 140 millioner kroner det siste året.

Foto: BNPS.co.uk

Selv 50 år etter Marilyn Monroes død, fortsetter hun å være et internasjonalt ikon. det siste året tjente hun over 140 millioner kroner, mye på grunn av at Authentic Brand Group kjøpte rettighetene til merkevaren hennes.

I tillegg til et eget klesmerke, har Marilyn Monroe også et eget undertøysmerke.

Einstein og Bettie Page

På sjuendeplass finner vi Beatles-medlem John Lennon. Det er på grunn av sin andel av Beatles' musikkrettigheter som gjør at han tjente i overkant av 100 millioner kroner i fjor.

Albert Einstein inntar åttendeplassen på lista. Han tjente 93 millioner kroner på salg av blant annet plakater, klær og andre gjenstander med hans bilde på.

Paul Walker

OMKOM: Paul Walker omkom i en tragisk bilulykke i 2013, men tjente over 80 millioner kroner i fjor.

Foto: STRINGER / Reuters

Paul Walker omkom som kjent i en bilulykke i 2013, og tjener fortsatt gode penger etter sin død. Det siste året tjente han rundt 90 millioner kroner. Mye på grunn av suksessen til filmen «Furious 7», som han holdt på å spille inn da han døde.

På tiendeplass finnes vi den ikoniske pinup-modellen Bettie Page. Hun tjente rundt 85 millioner kroner på grunn av et eget klesmerke, som inkluderer både undertøy og bryllupsbekledning.

Plass nummer elleve tilhører forfatteren, tegneserieskaperen og artisten Theodor Geisel, også kjent som Dr. Seuss. Han tjente rundt 80 millioner kroner i fjor.

Til slutt på Forbes liste finner vi Steve McQueen og James Dean på henholdsvis 12. og 13. plass. De tjente 76 og 72 millioner kroner det siste året.

Kulturstrøm

  • – Han har formet musikksmaken

    Programleder for «Jungeltelegrafen», Sigbjørn Nedland, fikk hedersprisen på Prix Radio-utdelingen i Oslo fredag kveld.– Han har vært med på å åpne ørene og forme musikksmaken til en hel generasjon. Han var den første som spilte Sex Pistols på norsk radio. Han har sendt intervjuer med storheter som Bob Marley, George Harrison og Joni Mitchel, heter det i uttalelsen fra juryen. Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, er en av dem som gratulerer radiomannen med prisen:

  • Seks eiendommer fredet

    Riksantikvaren fredet fredag seks eiendommer. To av dem ligger i Trondheim, de andre i Tana, Arendal, Skien og Sørum på Romerike. Blant de seks eiendommene er det gamle sykehusområdet i Kongens gate i Trondheim.