Hopp til innhold

Disse kjemper om Oscar-billett

Pionér er sammen med Eventyrland og Jeg er din kortlistet som årets norske Oscar-kandidater. En av disse filmene kan dermed få muligheten til å konkurrere om Oscar for beste utenlandske film.

Kortliste Oscar 2013

Aksel Hennie kan bli å se på rød løper i Los Angeles om Pionér blir nominert som norsk Oscar-kandidat. Amrita Acharia fra Jeg er din og Silje Salomonsen fra Eventyrland levnes mindre sjanser for å oppleve Oscar på nært hold.

Foto: Filmweb, kollasje

Det er mange nåløyer man skal træ seg gjennom før Oscar-billetten er et faktum. Men første hinder er å komme med i kortlisten, og den norske Oscar-komitéen har bestemt seg for at det er Pionér, Jeg er Din eller Eventyrland som skal prøve å sette blå og hvite fargetoner til den røde Oscar-løperen.

Pionér er den dramatiske historien om de første Nordsjø-dykkerne, og har premiere i slutten av august. Jeg er din er debutfilmen til Iram Haq, som har laget en selvbiografisk film om en ung alenemor som møter den store kjærligheten. Eventyrland er regissert av Mongoland-regissør Arild Østin Ommundsen, og beskrives som en fortelling om svik og tap.

– Bør velge Pionér

I fjor var det Kon-Tiki som ble plukket ut, i konkurranse med Kompani Orheim og Som du ser meg. Birger Vestmo i Filmpolitiet tror den norske Oscar-juryen vil fortsette i Kon-Tiki-sporet.

Birger Vestmo

Birger Vestmo er tydelig på hvilken film som bør representere Norge.

Foto: Pressetjenesten / NRK

– Alle tre kandidater er gode filmer med hvert sitt særpreg, men i Oscar-sammenheng er det kun én som kan hevde seg, og det er Pionér. Det er filmen med den største produksjonen og har et internasjonalt filmspråk som er litt «hollywoodsk». Derfor tror jeg de gjør som i fjor, da Kon-Tiki ble valgt.

Filmpolitiet ga Eventyrland best karakter av de tre, men Vestmo håper allikevel at det er Pionér som får muligheten til å hevde seg i det celebre selskapet.

– Pionér er ikke nødvendigvis den beste filmen av de tre, Eventyrland ga meg for eksempel en mye sterkere filmopplevelse. Men i en slik sammenheng vil Eventyrland og Jeg er din bli for små og for smale, så jeg håper og tror at det er Pionér som blir valgt ut.

Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er Ni Liv (1957), Veiviseren (1987), Søndagsengler (1996) og Elling (2001).

– Ingen skjønnhetskonkurranse

Den norske Oscar-juryen består av syv medlemmer fra den norske filmbransjen. I år har blant annet Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen, juryleder Mode Steinkjer i Norsk Filmkritikerlag og Kyrre Hellum fra Norsk skuespillerforbund vurdert bidragene.

– Av de 18 filmene vi har vurdert, har vi funnet en variert og god liste. Dette er filmer vi mener bevarer noe av den norske egenarten og som vi tror kan hevde seg i en slik konkurranse, sier juryeleder Steinkjer til NRK.

Han innrømmer at de tenker strategisk når de plukker ut filmene som skal kjempe om Oscar-billett.

– Dette er ingen skjønnhetskonkurranse på linje med Nordisk Råd. Vi må se på hvilke filmer som kan hevde seg og som har en egenart som kan imponere amerikanerne.

– Skal brukes for alt det er verdt

Selv om han ikke nevnes som den største favoritten, er Arild Østin Ommundsen strålende fornøyd med å være blant de tre finalistene.

– Dette er kjempekjekt. Oscar er et ord de forstår både på Jæren og Rivieraen, sier Østin Ommundsen til NRK.

Fra filmen Eventyrland

Eventyrland av Arild Østin Ommundsen

Foto: ActionFilm

Filmens produsent Gary Cranner skal reise til filmfestivalen i Montreal som starter i september. Pionér og Jeg er din er også valgt ut til å bli vist på festivalen, så alle de norske bidragene får nå en god mulighet til å vise seg frem for et internasjonalt publikum.

– Da skal vi bruke koblingen for alt det er verdt. Dette er stort, sier Ommundsen.

Stavangerregissøren produserte «Eventyrland» på lavbudsjett, uten støtte fra Norsk filminstitutt, og ga hovedrollen til kona Silje Salomonsen. Derfor trengtes det kun 14.000 besøkende for å gå i null økonomisk, og det klarte filmen.

– Jeg har ikke begynt å skrive på talen enda. Det er nok ikke sjans i havet, men det er stort og viktig å være en av de tre på kortlisten, legger han til.

Norsk innslag uansett

Å være på den norske kortlisten er bare et skritt på veien til å komme med i det celebre selskapet til verdens mest betydningsfulle prisutdeling for film. Ifølge Norsk Filminstitutt kan hvert land plukke ut kun én film til nominasjon i kategorien beste fremmedspråklige film. Filmen må ha hatt premiere mellom 1. oktober 2012 og 30. september 2013.

Avgjørelsen om hvilken norsk film som blir den norske kandidaten, faller 20. september, men uansett hvordan det går har allerede Norge en fot innenfor hos Oscar-komitéen.

Den norsk-tyske samproduksjonen To Liv er valgt som Tysklands kandidat til beste utenlandske film. Liv Ullmann spiller en av hovedrollene, og Sven Nordin, Dennis Storhøi og Julia Bache-Wiig har også roller i filmen.

Nominasjonene offentliggjøres av The Academy of Motion Picture Arts and Sciences 16. januar 2014, og selve Oscar-kåringen finner sted 2. mars 2014.

Kulturstrøm

 • Tommy «Proffen» Karlsen Sandum bisettes fredag

  Skuespiller Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke på Grünerløkka i Oslo fredag. Det skriver NTB.

  Sandum er trolig best kjent for sin rolle som Proffen i filmene om «Pelle og Proffen», basert på bøkene til Ingvar Ambjørnsen.

  Artister som Jarle Bernhoft, Ingrid Olava og Tuva Syvertsen skal opptre i bisettelsen, ifølge VG. Det skal også Håvard Bakke, som spilte Pelle i filmene.

  Ifølge avisa innledet presten med å si at 48-åringen døde av blodpropp i lungen.

  Sandum døde tirsdag 6. februar.

  Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke i Oslo 23.02.2024.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB