Normal

Disse kan stikke av med Virtuos-seieren

NRKs store solistkonkurranse går av stabelen på søndag. Vinneren skal representere Norge i en stor internasjonal konkurranse.

Virtuos

Soran Lind, Mirjam Kammler, Sonoko Miriam Shimano Welde, Trond Sagbakken og Julie Frøystein er årets Virtuos-finalister.

Foto: NRK

Virtuos er en solistkonkurranse for unge musikktalenter. Vinneren får reise til Köln og representere Norge i den gjeve konkurransen Eurovision Young Musicians i mai.

– Det er et ekstremt høyt nivå på finalistene. Ingen peker seg ut som en klar vinner, de er utrolig dyktige hele gjengen, sier Kerstin Asplund, prosjektleder for Virtuos.

Solistkonkurransen sendes direkte på NRK1 søndag klokken 21.45. Vinneren kåres av seerne og lytterne, en jury bestående av fagpersoner fra musikkmiljøet og NRK.

Årets finalister er:

 • Altsaksofonist Soran Lind (17) fra Oslo.
 • Fiolinist Sonoko Miriam Shimano Welde (17) fra Laksevåg.
 • Trompetist Trond Sagbakken (15) fra Vestre Gausdal.
 • Cellist Mirjam Kammler (17) fra Drammen.
 • Tubaist Julie Frøystein (18) fra Sandnes.

– Alle finalistene er faglig veldig dyktige. Det som er morsomt i år, er at vi har med tre blåsere, sier Asplund til NRK.

Solisten som stikker av med seieren, vil også få Den norsk solistpris på 100 000 kroner og et solistoppdrag med Kringkastingsorkesteret. Finalistene kan være maks 19 år for å delta.

Kan sette fart på karrieren

– Virtuos er stor prestisje i musikkmiljøet. Det er en enorm sjanse, og kan virkelig være en døråpner, sier Asplund.

Tidligere vinnere har alle fått fart på karrieren etter Virtuos. Forrige vinner, bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad, vant også Eurovision Young Musicians. I 2006 tok trompetisten Tine Thing Helseth hjem andreplassen. Det samme gjorde fiolinist Guro Kleven Hagen i 2010. I 2008 kom fiolinisten Eldbjørg Hemsing på 3. plass, i tillegg til å vinne publikumsprisen.

– Jeg tror Virtuos er veldig inspirerende for musikere i Norge. Tidligere finalister har store karrierer nå, sier Asplund.

Virtuos har blitt avholdt annethvert år siden 2006. Programleder er Espen Beranek Holm.

Kulturstrøm

 • Lanserer musikkdokumentar-serie

  I oktober lanserer Netflix musikkdokumentar-serien «ReMastered». Kvar av dei åtte episodane vil fokusere på ein musikar og lovar å kome med innsikt som ikkje har blitt fortalt tidlegare. Blant musikarane i serien er blant anna Bob Marley, Johnny Cash og Sam Cooke.

 • Unik releasekonsert

  Jærbuen Hilde Selvikvåg er en av Norges mest spilte artister på radio. Nå vil hun bruke musikken til noe hun brenner for. 27-åringen skal samle inn penger til demenssaken, og starta med konsert i hjembyen.

  Jærbuen Hilde Selvikvåg er en av Norges mest spilte artister på radio. Nå vil hun bruke musikken til noe hun brenner for. 27-åringen skal samle inn penger til demenssaken, og starta med konsert i hjembyen.

Flere kulturnyheter