Hopp til innhold

Disse kan bli Oscar-nominert

Torsdag blir årets Oscar-nominasjoner avslørt, og norske Kon-Tiki få en av dem. Men allerede nå spekuleres det i hvilke filmer som kommer til å sanke inn flest statuetter under utdelingen.

OSCARKANDIDATER 2013

Flere av disse filmene er spådd til å bli vinnere under årets Oscar-utdeling. Moonrise Kingdom, Les Miserables, Django Unchaines, Amour, Argo, Beasts of the Southern Wild og Lincoln.

Foto: Pressebilder

Den norske filmen Kon-Tiki har en spennende uke foran seg. Torsdag kan den bli en av fem kandidater som kan vinne Oscar for beste fremmedspråklige film når årets nominasjoner offentliggjøres, og mandag kan den vinne Golden Globe.


Det at filmen har både en Golden Globe-nominasjon, og to Satelite Awards-nominasjoner, fører til at sjansene for Oscar-nominasjon øker.
At det er mektige Weinstein Company som står bak den utenlandske distribusjonen av filmen, er heller ikke dumt.

– Jeg tror Kon-Tiki kommer til å bli nominert. Den har en Golden Globe-nominasjon, og den har fått mye positiv hype og omtale i amerikanske magasiner og medier, sier Vegard Larsen i Filmbonanza.

Blir Kon-Tiki nominert, blir det den femte norske filmen i Oscar-historien som har muligheten til å vinne prisen i kategorien årets utenlandske film. Sist det skjedde var i 2001 med Elling, men ingen av filmene har ennå klart å kapre til seg statuetten.

Larsen er sikker på at den norske kandidaten blir nominert, men tror neppe den vinner.

– Kon-Tiki vinner ikke, jeg tror Amour tar hjem prisen for beste fremmedspråklige film, sier Larsen.

Håper på «Amour»

Østerrikske Amour har fått strålende kritikker på verdensbasis, og det spekuleres i om den kan ta steget opp fra å bli nominert som beste fremmedspråklige film, til å bli nominer som beste film totalt.

Regissør Michael Haneke ble Oscar-nominert for sin forrige film, Det hvite båndet, og Larsen tror at Amours handling kan appellere til Oscar-komiteen – som har en gjennomsnittsalder på over 60 år.

– Og jeg håper Emmanuelle Riva i Amour blir nominert til beste kvinnelige skuespiller, selv om jeg har mine tvil.

 • Se trailere til filmene nederst i saken!

Få overraskelser


Flere utenlandske nettsider, blant annet Indiewire, har laget lister over hvilke filmer de tror vil bli nominert i de ulike kategoriene. Det er mange gjengangere, og av filmer som spås å dra i land opptil flere gjeve forgylte statuetter, er: Argo, Lincoln, Les Misérables, Amour, Zero Dark Thirty, Life of Pi, Django Unchained og Beasts of the Southern Wild noen av de heteste kandidatene.

 • Se trailere til filmene nederst i saken!

– Det er dessverre sjelden store overraskelser når de nominerte offentliggjøres. Det har de siste årene vært lett å tenke seg ut hvem som blir nominert på forhånd, sier Larsen.

Han sier at Golden Globe-utdelingen, som foregår førstkommende mandag, som regel er en pekepinn på hva som venter. Der er de fleste av de ovennevnte filmene nominert opptil flere ganger.

Kan bli tidenes yngste vinner

I de gjeve kategoriene beste mannlige og beste kvinnelige hovedrolle, kan Oscar-historien få sin yngste vinner noensinne. Ni år gamle Quvenzhane Wallis ble castet til rollen som Hushpuppy i «Beasts of the Southern Wild» allerede som femåring, og imponerer stort i sin filmdebut.

– Jeg har knapt sett maken til prestasjon av et barn på film, skrev Birger Vestmo i sin anmeldelse, og trillet en sekser på terningen.

Vegard Larsen er også imponert over Wallis, men tror neppe hun blir nominert til en Oscar.

– Hun spiller fantastisk godt, men samtidig så spiller hun ikke. Hun er flink og sjarmerende, men hun er bare seg selv. Det er sjelden og rart når småbarn blir nominert, sier han.

Han finner heller ingen store overraskelser på listen over de heteste kandidaten til skuespillerprisene. «Lincoln»-skuespiller Daniel Day Lewis nevnes ofte. Han har kan ta hjem sin tredje Oscar for beste mannlige hovedrolle, og vant sist prisen i 2008 for filmen There will be blood.

– Det er mange av de samme navnene som går igjen. Og så spås vel Anne Hathaway å få sin første Oscar for rollen i Les Misérables, sier Larsen.

Hvilken film er din favoritt til å vinne beste film?

– Det kan jeg ikke svare på siden jeg ikke har sett forhåndsfavoritten Django Unchained, Zero Dark Thirty og Lincoln, men av de amerikanske favorittene jeg har sett til nå, må jeg si «Moonrise Kingdom».

 • Følg offentliggjøringen av Oscar-nominasjonene på NRK.no torsdag kl. 14:30.

Se trailerne til noen av de aktuelle filmene her:

Kulturstrøm

 • Israel viser fram nytt Eurovision-bidrag søndag

  Den israelske kringkasteren vil vise fram sitt nye Eurovision-bidrag i en TV-sending søndag kveld, dagen før Den europeiske kringkastingsunion sin frist.

  Det er fortsatt artisten Eden Golan som skal fremføre det nye bidraget, etter at EBU forkastet to tidligere låtforslag fra Israel.

  Tittelen er ifølge Jerusalem Post «Hurricane», og er baser på samme melodi som det forkastede forslaget «October Rain». Den israelske kringkasteren KAN sier den forteller «historien om en ung kvinne som overlever en personlig krise».

  (NTB)

 • Lofoting blir redaktør i Norges største lokalavis

  Mads Yngve Storvik fra Gravdal i Lofoten er ansatt som ny ansvarlig redaktør i Romerikes Blad. Det opplyser aviskonsernet Amedia i en pressemelding, ifølge NTB.

  – Jeg har bodd over 20 år på Skedsmokorset, og for meg er det en drømmejobb å bidra til at Romerikes Blad er den viktigste avisa for en befolkning i kraftig vekst, sier Storvik i pressemeldingen.

  Han har tidligere vært redaktør i NTB, sjefredaktør i Nationen og informasjonsdirektør i Posten Norge.

  Romerikes Blad regnes som landets største lokalavis med rundt 31.000 abonnenter, ifølge bransjenettstedet Medier24.

  Storvik tar over som leder i avisa etter Rune Bernhus som har vært konstituert i stillingen det siste året. Han begynner i jobben 1. mai.

  Mads Yngve Storvik, ny redaktør i Romerikes Blad.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Tidligere toppsjefer i Twitter saksøker Elon Musk

  Fire tidligere toppsjefer i Twitter har saksøkt Elon Musk for over 128 millioner dollar. De fire mener blant annet at Musk ikke har betalt dem sluttvederlag, melder Reuters.