Hopp til innhold

Digital mobbing er et økende problem

Eksperter: – Foreldre må komme på banen.

Digital mobbing

Mange barn og unge opplever digital mobbing eller trakassering. Eksperter mener foreldrene må bli flinkere til å snakke med barna om det.

Foto: Magne Hansen / NRK

Nye tall fra Medietilsynet, som en del av Barn og medier-rapporten for 2016, viser at 15 prosent av unge i alderen 9–16 år har opplevd at noen har vært slemme mot dem eller blitt mobbet via internett, spill eller mobil.

Andelen som har opplevd dette er høyest blant de eldste ungdommene, og antall tilfeller med digital mobbing øker særlig fra 14-års alderen.

Må lære om mobbe-konsekvensene

– Man kan ødelegge et menneske bare fordi man skulle "kødde", sier mobbeekspert og foredragsholder i antimobbekampanjen Bruk Hue, Ole R. Vestøyl til NRK.

Bruk hue

Mobbeekspert og foredragsholder Ole R. Vestøyl

Foto: Máret Ingá Smuk / NRK

Han synes det er trist at flere enn før opplever nettmobbing, og at folk må bevisstgjøres på konsekvensene av mobbing.

Gjennom hans arbeid har han vært i kontakt med med 200.000 barn og unge siden 2009.

– Vi opplever at unger kommer bort til oss etter foredraget for å dele sin historie. Det er sterke historier om deres tøffe netthverdag. De gråter, og ofte er vi de første som får høre om det, sier han

Opplever trakassering over ulike tjenester

Seniorforsker ved SINTEF, Petter Bae Brandtzæg, forteller at det vil være mest

Petter Bae Brandtzæg

Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg.

Foto: Gry Karin Stimo

mobbing på Facebook og Snapchat fordi de unge bruker disse tjenestene mest.

Unge, han har intervjuet, opplever også trakassering på både Jodel og Ask.fm hvor de unge kan være anonyme. Han sier anonymitet er fortsatt en viktig faktor for mobbing og trakassering.

– Kommunikasjonen mellom unge skjer i økende grad på sosiale medier, og da blir dette naturligvis også en sentral arena for digital mobbing, sier Brandtzæg til NRK.

– Redde for å få kjeft fra foreldrene

Medieforsker Elisabeth Staksrud er førsteamanuensis ved Institutt for medier og

Medieforsker Elisabeth Staksrud

Medieforsker Elisabeth Staksrud.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

kommunikasjon og forfatter av boken «Digital mobbing».

– Det vi ser er at barn og unge føler det ofte er vanskelig å be om hjelp fra voksne fordi de er redde for at de skal bli sinte som et resultat av at de ikke forstår hva de unge holder på med. De er redde for å få kjeft, sier hun. ​

– De unge snakker heller med sine søsken eller andre jevnaldrende. De har lav tiltro til foreldrene deres, enda mindre til lærere og andre voksne. Terskelen er høy for å be om hjelp fra dem, legger Staksrud til.

Anbefaler å prate ofte med barna

Ovenfor NRK poengterer hun at det beste er å ha en løpende dialog med barna.

– Spør om hvordan de har det på internett i dag.

– Foreldrene må komme på banen, da dette faktisk er deres ansvar frem til barna deres fyller 18 år. Dette bør være på agendaen i enhver familie, og man burde prate om dette ofte hjemme, sier Ole R. Vestøyls.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.