Hopp til innhold

Vil verden gå under 21. desember neste år?

Mayaindianernes spådom, som sier at verden skal gå under 21. desember 2012, har for lengst rukket å bli hausset opp og dysset ned. Her har du sannheten om spådommen.

Mayastatue

Dette bildet viser en Mayastatue ved Playa Del Carmen i Mexico. Her vil folk samles før de krysser Yucatán-kanalen og kommer til øya Cozumel. Dette er en pilegrimsreise til ære for gudinnen Ixchel.

Foto: Israel Leal / Ap

Mexico Apocalypse

En Mayaprest, før en religiøs seremoni.

Foto: Israel Leal / Ap
Frå filmen 2012

Filmen «2012» fra 2010 boltrer seg i mayaspådommen. Ekspertene river seg i håret, ettersom spådommen er sterkt overvurdert.

Foto: Filmweb

Det er få av oss som har støvsugd bomberommet og kjøpt hermetikk i anledning 21. desember 2012, men flere har fått med seg mayaspådommen, som på folkemunne skal bety verdens undergang.

Mayafolket

Maya er navnet på en sivilisasjon i det sørlige Mexico, Guatemala, Belize og deler av Honduras som eksisterte fra rundt 1500 år f. Kr.

Samfunnene var organisert rundt tempelbyer med pyramider som fungerte som både templer og observatorier. Mayaene bedrev astronomi og matematikk og hadde et omfattende kalendersystem.

Sykliske kalendrene

Kalenderne var ordnet i sykluser på forskjellige nivåer.

En periode på 52 år, kalt Tzolkin, var en større syklus, noe som kanskje har sammenheng med at dette var en forventet levealder. En periode på 18 år, kalt Haab, var en annen og kortere syklus.

Men mayaene opererte også med langtidssykluser. 2012-fenomenet, som det blir ofte blir kalt, bunner i at en 5125 år lang tidsregning tar slutt på det som for oss blir 21. desember 2012.

Det er kanskje ikke noen tilfeldighet at denne kalenderen er blitt mest populær, i og med at datoen nærmer seg med stormskritt.

Fabrikasjon

Terje Nordby har i mange år hatt programmet Mytekalenderen på NRK P2. Han regner ikke seg selv som noen ekspert på området, men kan med sikkerhet si at spådommen er dratt langt ut av proporsjoner.

– Jeg kan ikke se annet enn at dommedagsprofetiene rundt Mayakalenderen er ren fabrikasjon basert på at vi i vår tid ikke har noe å tro på, men så gjerne vil ha det, sier Nordby til NRK.no.

– Kiler skrekkgenet

Myteeksperten er ikke i tvil hvorfor Hollywood har trykket Mayaene til sitt bryst.

– Dette slår an fordi undergangstemaet er et fellesmenneskelig anliggende. Det slår an i fiksjon i filmer og litteratur, det kiler oss i skrekkgenet.

Ikke enestående

Mexico Apocalypse

Her beskuer man en Mayaprest som tar del i en gammel religiøs seremoni ved ruinene av Palenque i Mexico. En legende sier at om en prest er i besittelse av 13 spesielle hodeskaller, har han muligheten til å redde verden.

Foto: Alexandre Meneghini / Ap

Det kan også være verdt å merke seg at mayakulturen står langt fra alene.

Selve emnet faller innenfor eskatologien, som er en definisjon på læren om de siste tider, verdens undergang og eventuell fornyelse. Der får mayareligionen selskap av flere andre.

Kristen variant

Kristendommen, islam, hinduismen, buddhismen, parsismen, jødedommen og til og med norrøn mytologi har alle sin egen paragraf innenfor eskatologien.

Den kristne varianten bunner i forholdet mellom Jesu død og hans tilbakekomst. Altså ikke da han stod opp første gang, men hans andre tur til jorda.

Armageddon

I Bibelens definitivt skumleste bok, Åpenbaringsboken, står det skrevet om Armageddon, stedet der kampene i endetidene skulle utspille seg.

Det er vanskelig å konkludere med noe som helst i forhold til dommedagsprofetiene. Mayaspådommen er som veldig mange andre religiøse teorier full av hull og logiske brister.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.