Hopp til innhold

Det store gjenforeningsåret

2007 ligger an til å bli det året da gamle bandstorheter begraver stridsøksene og finner sammen igjen. Kanskje de trenger pengene?

Van Halen

Alle vil gjenforenes. Enten det er heavydramatikerne i Van Halen eller kranglefantene i The Police. Den siste tiden har det tikket inn stadig nye meldinger om gamle storheter innen rock og pop som skal gjenforenes og opptre i 2007.

De gamle er eldst

Crowded House vil opptre igjen, over 10 år etter avskjedskonserten, dog med ny trommeslager. Rage Against the Machine får med seg Zack de la Rocha, som sluttet etter den vanlige krangelen, og gjenforenes visstnok bare for en kveld under Coachella-festivalen i California i april.

Zach de la Rocha
Foto: AXEL SEIDEMANN / AP

Live Nation, verdens største arrangørfirma, prøver å få David Lee Roth til å slå lag med Van Halen igjen for en stor konsertturne med heavyverdenens lengst pågående såpeopera med forviklinger av et band. Genesis, med Phil Collins men uten Peter Gabriel, har allerede sommerens konsertdatoer ute. Og det forventes at Sting trommer sammen The Police og gjenforenes, tross gamle uenigheter med Stewart Copeland.

Andre band som har begravd stridsøksen inkluderer The Smashing Pumpkins, The Sugarcubes, Dinosaur Jr., My Bloody Valentine og de britiske Wet Wet Wet, The Jesus and Mary Chain og James.

Penger

Hva er årsaken til at de svelger kamelene og kommer sammen igjen? Det kalles penger. Det er hovedsakelig det en slik gjenforening koker ned til, sier Mark Sutherland, London-redaktør for Billboard, til BBC. I de fleste tilfeller kan disse folkene tjene mer penger med sitt gamle band enn de klarer uansett hva de gjør nå.

Det holder musikkjournalist Asbjørn Slettemark, redaktør for bransjebladet FaroJournalen, med ham i.

- Det er mye penger i dette. Årsaken er at de som vokste opp med disse artistene fra 60- til 80-tallet nå er godt etablert, og villige til å betale høye billettpriser av nostalgiske årsaker for å gjenoppleve egen ungdomstid. Derfor tror jeg det er et stort marked for voksne artister. Og når billettprisene går opp, øker artistenes honorarer, noe som gjør slike gjenforeninger ekstra attraktivt.

Størst publikum

Phil Collins har allerede gått ut og benektet at det er pengene som motiverer ham. Vi er alle rike nok til at vi ikke bekymrer oss for hvor den neste millionen eller to kommer fra, uttalte Collins da Genesis kunngjorde planene sine ifjor.

Asbjørn Slettemark

Det tar Slettemark med en klype salt, og påpeker at platebransjen er flinke til å skvise sitronen, og at det er mektige interesser bak som presser på bandene for å gjenforene dem.

- De kan nok, som Genesis, blånekte for at det er pengene som driver dem, men de gjør det ikke gratis. Samtidig er nok også ønsket om å stå foran et størst mulig publikum en viktig drivkraft, sier Slettemark.

For fjorårets store gjenforeningssuksess, Take That, er det nok mer tilfredsstillende å stå foran 25.000 publikummere på Wembley enn det er å ligge nederst på hitlistene med soloskivene sine, tror han. David Lee Roth, som har spilt på små klubber med Van Halen-låter de siste årene, er nok villig til å svelge noen kameler for å spille for et stadionpublikum igjen.

Drømmer om ABBA

Slettemark har selv gode minner fra gjenforeningskonserter med for eksempel Black Sabbath i originalutgaven i 2001, og Turboneger på Hultsfred-festivalen i 2002.

- Jeg hadde vært den første til å stille meg i kø for å se Van Halen gjenforent med Roth.

Bransjebladredaktøren sier han har størst forventninger til gjenforeningen av Rage Against the Machine, og til Police hvis det sistnevnte blir noe av. De to ultimate gjenforeningene ville likevel vært ABBA og Led Zeppelin. Men begge band nekter. Gjentok Pink Floyd fjorårets engangs-gjenforening under Live Aid-konserten, ville det også vært en vinner, fastslår han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters