Hopp til innhold

Enklere å beskytte design

Designer du en spesiell tannbørste skal den kunne designbeskyttes. Snart er en eneste søknad alt som skal til.

Tripp Trapp-stol

Tripp Trapp-stolen er et velkjent møbel i norske hjem. Stolen er designbeskyttet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Torsdag denne uken trer den nye avtalen om designbeskyttelse i kraft. En eneste søknad er det som skal til for å hindre piratkopiering av egen design, og designbeskytte merkevarer i 65 land.

En godkjent søknad gir enerett til å bruke den beskyttede designen kommersielt, forteller Marie Rasmussen, seksjonsleder i Patentstyret.

– Det betyr at hvis noen er på markedet med et produkt som er til forveksling likt ditt, altså at det gir samme helhetsinntrykk, og du har beskyttet ditt produkt, så kan du nekte dem å bruke det.

– Effektivt

Barnestolen Tripp Trapp

Tripp Trapp-stolen, designet av Peter Opsvik.

Foto: Egon Gade

For produsenten Stokke har designbeskyttelse av eget design vært avgjørende for suksessen. Den velkjente Tripp Trapp-stolen fra 1972 er et yndet forfalskningsobjekt.

Stokke har vært gjennom mange rettssaker, men ingen som har vært rettet mot designbeskyttelse, forteller Herleif Ulstein, jurist for Stokke.

– Grunnen til det er nok at en slik registrering er en effektiv måte å hindre at noen vil kopiere designet ditt, og dermed blir det heller ingen sak. Når vi ikke har hatt noen saker, så har nok det nok hatt stor betydning at vi har foretatt en designregistrering.

Til NRK sier Ulstein at han tror en søknad om designbeskyttelse vil spare bedrifter som så langt ikke har beskyttet sin design for mye penger.

– Nå vil de få en langt bedre mulighet til å gjøre dette på en langt mer effektiv måte og til langt mindre kostnader.

Tydeliggjør rettigheter

For å kunne designbeskytte et produkt må det være helt nytt på markedet. I tillegg er det et krav at det har en individuell karakter som skiller seg fra andre produkter. Dersom produktene oppfyller disse kravene kan det meste designbeskyttes, forteller Rasmussen i Patentstyret.

– Det kan være alt fra en tannbørste, kumlokk, fly, bil, en grafisk fremstilling av noe, for eksempel et ikon eller en hjemmeside.

Rasmussen tror norske bedrifter ser verdien av designproduksjoner.

– Selv om man kan ha rettigheter via andre lover, som markedsføringsloven, så kan det være vanskeligere å bevise hva man faktisk har rettigheter til.

– Hvis du har en registrering, så har du jo et dokument på hva du faktisk eier og har rettigheter til, og da kan du be konkurrentene holde seg unna, også før det kommer til en konflikt.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.