Derfor snakker NRK Super med barna om overgrep

Vil vise at det er viktig og riktig å si fra dersom de opplever seksuelle overgrep.

Super mot overgrep

Programlederne i NRK Super forklarer hvorfor de snakker om overgrep.

Det tar i snitt 17 år før personer som ble utsatt for overgrep som barn forteller om det. Derfor setter NRK barneunivers fokus på overgrep fra 6. til 8. november.

Hildri Gulliksen, redaktør for NRK Super

NRK Supers redaktør, Hildri Gulliksen, ønsker å gi barna verktøy til å fortelle det dersom de opplever seksuelle overgrep.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Dette er noe av det viktigste vi gjør i år. Å snakke om seksuelle overgrep gjør barn trygge på at vonde hemmeligheter skal deles. Vi ønsker å gjøre barn i stand til å definere egne grenser og gi dem verktøy til å gjenkjenne og agere når de opplever seksuelle overgrep i sin familie eller nærmiljø, sier NRK Supers redaktør, Hildri Gulliksen.

Gjennom nye animasjons- og dramaserier, radioprogram, Supernytt-saker og nettmøter med eksperter ønsker de å gjøre det lettere å snakke om den vanskelige tematikken.

Vil være direkte, men ikke skremmende

Mange voksne synes det er vanskelig å snakke med barn om seksuelle overgrep. Men barn klarer ikke alltid å oppdage det som antydes eller forstå det som blir pakket inn. Derfor ønsker redaktøren å snakke til barna på en åpen og direkte måte.

– Tematikken ER ubehagelig og ekkel. Vi ønsker ikke å late som noe annet. Men det er desto viktigere å fortelle barn om dette. Når det er sagt, ønsker vi naturligvis ikke å skremme barna. Så vi er nøye med stemningen i innholdet. Vi forklarer nøkternt, tonen er lett, og vi fokuserer på hva barna kan og bør gjøre.

15 prosent utsettes for overgrep

15 prosent av norske kvinner og menn har vært utsatt for seksuelle overgrep før de var 18 år.

– Det reelle tallet kan sikkert være noe lavere eller høyere. Men dette er uansett et stort og vanskelig samfunnsproblem, sier Gulliksen.

Hun mener det er opplagt at foreldre må snakke med barna sine om seksuelle overgrep.

– Det er naturligvis viktig å tilpasse dialogen barnets modningsnivå. At det ofte tar mange år før ofre sier ifra, viser hvor vanskelig mange barn synes dette er. Årsakene kan være mange: Kanskje har barnet en nær relasjon til overgriperen, kanskje tenker han eller hun at det er deres egen feil eller kanskje er barnet redd for å ikke bli trodd. Åpenhet og kunnskap vil hjelpe barn til å hjelpe seg selv.

NRK Super-redaktøren forteller at de tidligere har fått gode tilbakemeldinger på temauker om skilsmisse og rus. Hun mener det er en viktig del av deres samfunnsansvar å ta opp vanskelige tema.

– Sentrale oppgaver for oss er å gi identifikasjon til alle barn, gi barn en stemme, gi dem kunnskap, gi verktøy for mestring, inspirere barn til å ta sosialt ansvar, skape gode fellesopplevelser for barn og familier – og gi barn god underholdning underveis. Det får voksne, og det fortjener også barn.

Kulturstrøm

 • Simon Stranger ville forstå ondskap

  Da forfatteren Simon Stranger fikk vite at hans svigerfamilie bodde i huset der Gestapo-agenten Henry Rinnan hadde sitt hovedkvarter under krigen, tenkte han at han hadde nok materiale til å skrive romanen «Leksikon om lys og mørke». – Jeg tenker på hvordan vi omtaler minoriteter. Fascismen lever fortsatt, og ser ut til å vokse. Alt dette handler om muligheten til å være den du er. Uavhengig av rase, legning og tro, sier Stranger til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live.

  Simon Stranger i Brenner live
 • Neil Young presset bort sponsor

  Den klima-engasjerte veteranrockeren protesterte først mot å dele headliner-plassen med Bob Dylan på festivalen British Summer Time i juli 2019. Men han gjorde det også klart overfor festivalledelsen hvor ukomfortabel han er med at et selskap som finansierer fossilt drivstoff er hovedsponsor. Dermed trakk Barclaycard seg, som har sponset festivalen i London siden 2013. Den gangen spilte for øvrig Young også på festivalen uten innvendinger. Barclaycard sier til BBC at de ikke vil kommentere situasjonen.

  Neil Young
  Foto: Darryl Dyck / NTB Tema / AP
 • – En ny "romkom"-klassiker

  «Crazy Rich Asians», den første Hollywood-filmen i historien med bare asiatiske skuespillere på hele 25 år, har mye glitter og glam, mener NRKs filmanmelder Marte Hedenstad. Forrige uke ble filmen nominert til Golden Globe for beste komedie, og hovedrolleinnehaver Constance Wu (til høyre) ble nominert til beste kvinnelige hovedrolle i en komedie. Les hele anmeldelsen hos Filmpolitiet

  Kinofilmen Crazy Rich Asians
  Foto: SF Norge