Hopp til innhold

Derfor får du gåsehud av musikk

Har du lurt på hvorfor du får gåsehud når du lytter til musikk? Nå har forskere funnet grunnen – musikk frigjør dopamin i hjernen.

Musikklytting

Forskere har nå funnet ut at ved å lytte til musikk en liker så frigjøres dopamin i hjernen.

Foto: Berit Roald, Unspecified / Scanpix

Led Zeppelin

Led Zeppelin ble benyttet under undersøkelsen. Her ved Robert Plant og Jimmy Page.

Foto: AMY SANCETTA / AP
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forskere ved universitetet McGill i Montreal, Canada, har nå funnet ut at den gledelige opplevelsen en kan få ved å lytte til musikk frigjør dopamin.

Mat og sex

Stoffet er et signalstoff i hjernen som er viktig for nytelser assosiert med overlevelsesverdier som mat og sex, men frigjøres også ved narkotiske stoffer som kokain.

- Så vidt vi vet, er dette den første demonstrasjonen som viser at abstrakt belønning som musikk kan føre til utgivelse av dopamin, sier Dr. Robert Zatorre, til Sciencedaily.

Selv ved forventninger

Den nye studien avslører også at selv ved forventningene til å høre behagelig musikk, øker dopaminnivået i hjernen.

- Disse funnene gir nevrokjemiske bevis for at intense følelsesmessige reaksjoner til musikk involverer gamle belønningskretser i hjernen, sier Zatorre.

Klassisk og Zeppelin

Av musikk som ble brukt i undersøkelsen finner en hovedsakelig klassisk musikk fra komponister som Beethoven og Vivaldi, men også Led Zeppelins ”Moby Dick” ble brukt.

Denne studien åpner nå for videre undersøkelser i ikke-materielle belønninger som mennesker vurderer givende av ulike årsaker.

Artikkelen er i helthet publisert i det prestisjetunge tidskriftet Nature Neuroscience.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters