Hopp til innhold

Andreboka – den endelige eksamen?

Kjersti Annesdatter Skomsvoll, Tomas Bannerhed og Heidi Furre har en ting til felles: De har hatt vellykkede forfatter-debuter bak seg, men hva nå?

Skomsvoll

Kjersti Annesdatter Skomsvoll fikk sitt gjennombrudd med debuten «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg». Det var i 2009. Hvordan jobbet hun med «Monstermenneske» som kom tre år senere?

Foto: Leif Ekle / NRK

Forfatteren har debutert, kanskje med en fortelling hun har puslet, slitt og stelt med i årevis. Så; når støvet har lagt seg og oppmerksomheten svinner. Hva da? Hvordan skriver man nummer to?

Utgangspunktet for en forfatterdebut varierer. Det er nok ganske vanlig at den blivende forfatteren går med en historie i seg, en hun eller han har villet skrive og fortelle lenge. For noen går det lett, andre sliter i årevis før det blir bok og debut av det. Andre igjen får en henvendelse fra forlaget: – Kan du tenke deg å skrive en roman?

Flere fortellinger etter en suksess?

Å komme videre etterpå kan være en vel så stor utfordring. Kanskje kjennes det tomt der inne, ingen fler fortellinger igjen, kanskje er det leden som melder seg – eller prestasjonsangsten. Eller den kommer av seg selv. Bok nummer to, altså.

Heidi Furre

Heidi Furre debuterte med 'Parissyndromet' i 2013.

Foto: Leif Ekle

Her kan du høre forfattere fortelle hvordan det kjennes, å enten være eller ha vært i den situasjonen å skulle prestere på ny, etter en god mottagelse første gang.

Tomas Bannerhed

Thomas Bannerhed debuterte med 'Ravnene' i 2011.

Foto: Leif Ekle

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP