Hopp til innhold

Andreboka – den endelige eksamen?

Kjersti Annesdatter Skomsvoll, Tomas Bannerhed og Heidi Furre har en ting til felles: De har hatt vellykkede forfatter-debuter bak seg, men hva nå?

Skomsvoll

Kjersti Annesdatter Skomsvoll fikk sitt gjennombrudd med debuten «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg». Det var i 2009. Hvordan jobbet hun med «Monstermenneske» som kom tre år senere?

Foto: Leif Ekle / NRK

Forfatteren har debutert, kanskje med en fortelling hun har puslet, slitt og stelt med i årevis. Så; når støvet har lagt seg og oppmerksomheten svinner. Hva da? Hvordan skriver man nummer to?

Utgangspunktet for en forfatterdebut varierer. Det er nok ganske vanlig at den blivende forfatteren går med en historie i seg, en hun eller han har villet skrive og fortelle lenge. For noen går det lett, andre sliter i årevis før det blir bok og debut av det. Andre igjen får en henvendelse fra forlaget: – Kan du tenke deg å skrive en roman?

Flere fortellinger etter en suksess?

Å komme videre etterpå kan være en vel så stor utfordring. Kanskje kjennes det tomt der inne, ingen fler fortellinger igjen, kanskje er det leden som melder seg – eller prestasjonsangsten. Eller den kommer av seg selv. Bok nummer to, altså.

Heidi Furre

Heidi Furre debuterte med 'Parissyndromet' i 2013.

Foto: Leif Ekle

Her kan du høre forfattere fortelle hvordan det kjennes, å enten være eller ha vært i den situasjonen å skulle prestere på ny, etter en god mottagelse første gang.

Tomas Bannerhed

Thomas Bannerhed debuterte med 'Ravnene' i 2011.

Foto: Leif Ekle

Kulturstrøm

 • «Troll» var den mest sette filmen på Netflix 2. desember 

  Seertallene har skutt noe voldsomt i været etter at «Troll» hadde premiere på Netflix 1. desember. Dagen etter var filmen den mest sette filmen i hele verden. – Jeg synes det var noen flotte scener fra kommunen vår og på slutten kunne man kanskje tro at det også kommer en oppfølger, sier ordfører i Rauma, Yvonne Wold, til Åndalsnes Avis. Flere av filmens spektakulære scener er innspilt i Rauma. Espen Aukan fra Kristiansund har skrevet manuset, og filmen har fått terningkast fem av Filmpolitiet.

  Troll
  Foto: Jallo Faber / Netflix © 2022
 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.