Hopp til innhold

Skuddene i Malmö i 2010

I løpet av noen uker har fem personer blitt skutt og drept i Malmö. Dette er tredje gang siden 1991 at byen blir rammet av en rekke uforklarlige skyteepisoder.

Svensk politi søker etter spor i Malmø

Svensk politi søker etter spor i Lindängen i Malmö etter at to menn ble skutt i området den 19.oktober 2010.

Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

I begynnelsen av januar ble en mann i 50-årene skutt og drept av en ukjent gjerningsmann på åpen gate i Malmö. Dette er det femte skytedrapet i byen på kort tid. Svensk politi drar paraleller til snikskyteren kalt ”lasermannen” i Malmö i 2010.

Hør den svenske radiodokumentaren om skyteepisodene i Malmö i 2010 på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Lasermannen

John Ausonius, lasermannen

John Ausonius tilstod at han stod bak attentatene på begynnelsen av 1990-tallet.

Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX

På kvelden den 19.oktober 2010 ble en mann skutt i ryggen mens han stod og ventet på bussen i Malmö. I løpet av få timer var tre personer skutt på ulike steder i byen. Politiet etterforsket allerede 13 tilfeller av uforklarlige skyteepisoder siden sommeren, og avisene ga gjerningsmannen navnet ”den nye lasermannen”.

Mellom august 1991 og januar 1992 skjøt én mann totalt elleve mennesker på flere steder Stockholm og Uppsala. John Ausonius ble arrestert etter skuddene, og senere ble han dømt for ett mord, ni mordforsøk og ni grove ran. Ausonius fikk tilnavnet «lasermannen» fordi han var bevæpnet med et gevær med lasersikte.

Det eneste ”lasermannens” og ”den nye lasermannens” ofre har til felles er at de hadde mørkt hår eller mørk hudfarge.

– Hvor redd er for redd?

Ehsan Noorozi

Ehsan Noroozi snakket om skuddene i Malmö på den svenske radiokanalen 'Din gata'.

Foto: Johan Ljungström/SR

Få timer etter skuddene på bussholdeplassen i 2010 har Ehsan Noroozi morgensending i den svenske radiokanalen ”Din gata”. Radioprogrammet hans når ut til Malmös ungdom, som blir stadig mer frustrerte og redde. Ehsan snakker om frykten på radioen.

– Hvor redd er for redd? Må man kjøpe seg en skuddsikker vest om man skal bo i Malmö? Må jeg begynne å mase på mine foreldre hver gang de skal gå ut? ”Mamma, gikk du ut uten vesten nå igjen? Hva har jeg sagt om det?” Er det å være for redd? Er det rimelig at vi skal se på alle medmennesker og tenke ”er det gjerningsmannen?”, spør han.

Mannen som ble skutt på bussholdeplassen hadde blitt truffet fem centimeter fra ryggraden, men han overlevde. Så vidt. Men politiet stod fremdeles uten spor.

–Kan skylde på seg selv

For Ehsan ble det snart tydelig at flere, både i politiske debatter og på nettet, mente at det ikke var noen overraskelse at noe slikt hendte nettopp i denne byen. På telefonen forteller en lytter at det er tre ting folk forbinder med Malmö, og det er «Zlatan, kriminalitet og Sverigedemokratene».

De sistnevnte kom til ordet i en debatt på SVT i forbindelse med skytingen, og Sverigedemokratenes representant uttalte at «Malmö som har tatt imot så mange flykninger kan skylde på seg selv i denne situasjonen.»

Ehsan fikk selv spørsmål om han var overrasket over skuddene i Malmö da han ble intervjuet av Sveriges Radio.

– Overrasket? Jeg er veldig overrasket, det er klart. Hva mener du? Skulle det være greit at en psykopat går rundt og skyter folk i Malmö?
– Men det er ikke uvanlig med skyteepisoder i Malmö? spør programlederen.
– Jo, men man kan ikke trekke paraleller mellom skyteepisoder mellom gjenger og dette, svarer Ehsan.

«Laserturken»

Politiet undersøker blodspor i Malmø

Politiet undersøker blodspor etter i Malmö i oktober 2010.

Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Medier fra hele Europa kom til Malmö for å dekke hendelsene. Det gikk rykter om at noen av Malmös gjenger hadde bevæpnet seg og tatt jakten på gjerningsmannen i egne hender. Norsk TV2 fant en av dem som trålet gatene på jakt etter ”den nye lasermannen”.

Intervjuet med mannen som fikk kallenavnet «lasertyrkern» ble raskt et enormt Youtube-fenomen og en stor snakkis i Sverige.

– Jeg skal klippe av ham tungen og ørene. Jeg skal ”gjøre kaos” med ham. Og etterpå skal jeg gi ham til politiet – uten hode. Det er ikke politiet som skal ta ham, det er jeg som skal ta ham! Jeg er større enn politiet, sa ”lasertyrkern” til TV2.

Youtube-klippet men ”lasertyrkern” fikk raskt over én million seere, og det ble laget hundrevis av bildemontasjer og sanger med sitatene hans.

Den 9.november 2010 arresterte politiet en 39 år gammel mann for skuddene i Malmö. Han er nå tiltalt for tre drap og tolv drapsforsøk, og svensk politi etterforsker fremdeles flere drapsforsøk de mener han kan stå bak.

Den eller de som står bak de siste drapene i Malmö er fremdeles på frifot.

Hør den svenske radiodokumentaren «Klart att det skulle hända i Malmö» om skuddene i Malmö høsten 2010 og om medias omtale av hva som hendte.

Dokumentaren er laget av Ulla Svensson, og ble sendt første gang i Sveriges Radio P1 i juli 2011.

Les mer på Sveriges Radios nettsider: Klart att det skulle hända i Malmö

Kulturstrøm

 • Handler om blikket som ser

  – Ida Fjeldbraaten skildrer utsatte mennesker. Hun viser frem sårbarheten til de som faller utenfor og kynismen til alle dem som vil sko seg på denne sårbarheten. Men det blir noe velkjent og politisk korrekt i kritikken av drøye TV-produsenter med et vinglete moralsk kompass, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om boka «De andres liv».

  Bildecollage av forfatter Ida Fjeldbraaten og hennes nye bok "De andres liv" (2024)
  Terningkast 4 Bok

  «Rått om reality-boomen»

  ANMELDELSE: «De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

 • Daniel Radcliffe fikk sin første Tony-pris

  Daniel Radcliffe, mest kjent for rollen som den unge trollmannen Harry Potter, nådde en ny milepæl i karrieren da han søndag fikk sin første Tony-pris.

  Prisen, som er Broadway og scenekunstens svar på Oscar, ble delt ut i New York. Radcliffe fikk prisen som beste skuespiller i en musikal for sin innsats i «Merrily We Roll Along».

  – Dette er en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg kommer aldri til å ha det så bra igjen, sa Radcliffe da han tok imot prisen. Han takket også foreldrene for at de spilte musikk av Stephen Sondheim – en av komponistene bak musikal han fikk pris for – i bilen da han var liten.

  Den britiske 34-åringen ble verdensberømt nærmest over natten da han som tolvåring spilte Harry Potter i den første filmen om den unge trollmannen. Siden har han spilt i flere filmer, men også i stor grad dreid karrieren over til teaterscenen.

  (NTB)

  Daniel Radcliffe fikk søndag sin første Tony-pris – Broadways svar på Oscar – for sin innsats i musikalen «Merrily We Roll Along»
  Foto: Charles Sykes /Invision / AP/NTB