Hopp til innhold

Debuterer på Øyas hovedscene

Magnus Hængsle virker ikke veldig nervøs. Men så skal han bare slippe debutalbumet - og spille på hovedscenen på Øya foran tusenvis av mennesker.

Magnus Hængsle platedebuterer samtidig som han skal på hovedscenen på Øya.
Foto: Gitte Johannessen, NTB.

Magnus Hængsle platedebuterer samtidig som han skal på hovedscenen på Øya.
Foto: Gitte Johannessen, NTB

Øyafestivalen ser for seg at han «blir en fremtidig kritiker- og publikumsfavoritt» og tror han blir et viktig tilskudd til den norske popfloraen, står det å lese på hjemmesiden.

- Jeg hadde sett for meg den minste scenen, jeg. Men jeg tror vi kler det store formatet også, og skal spille de mest uptempo og catchy låtene, sier han like lavmælt som popmusikken han lager.

Dette er tredje gangen Hængsle står på artistlisten til Øyafestivalen. Først var han der med gamlebandet The Turns i 2003, i fjor var han på KlubbØya, før han som musikkjournalistyndling - før han hadde gitt ut plate - spiller på Enga denne fredagen.

Forsiden

Audun Vinger, redaktør i Natt og Dag der Magnus Hængsle prydet forsiden på i juni, kalte stemmen til Magnus for «utrolig god», låtskriverprofilen hans som «identitetssterk» og beskrev ham som «en av de beste nye artistene jeg har hørt på veldig lenge».

P3 har førstesingelen fra det selvtitulerte albumet, «Question for You», på sin spilleliste. Og platekontrakten ble han tilbudt da Andreas Jacobsen i Forward Records fikk nyss om en solokonsert Magnus holdt på ikke veldig trendy Blue Monk, entret lokalet, lyttet - og bare måtte ha ham. Det var i 2004.

- Det har tatt tid, men nå begynner det å løse, sier Magnus Hængsle like rolig, og tror det blir positivt å spille for et musikkinteressert publikum på Øya.

Må gjøre det

- Blir fallhøyden stor, når du er hypet såpass på forhånd, og platen er så sterkt personlig - ikke bare har du skrevet alle låtene, du spiller også alle instrumentene selv? Har du stor tro på det du gjør?

- For meg dreier det seg om at dette her er noe jeg må gjøre, så lenge jeg skriver låter og driver på med musikk. Jeg har ikke lyst til å gjøre noe annet, og tenker lite på at mange andre også er ute etter det samme. Jeg er ikke redd anmeldelsene, selv om det ikke er slik at jeg ikke bryr meg om dem. På én måte krever det kanskje litt mer tid på å få folk til å skjønne meg - siden jeg står alene om dette.

Alene

Han bestemte seg for å droppe The Turns, som var et kultfenomen i 2003, etter en øving i en kirkekjeller med sitt eget band. Da gikk det opp for ham at det var sin egen musikk han måtte forfølge.

- Heller det, enn å prøve å inkorporere mine ting i The Turns, sier Hængsle.

Han regner artister som Todd Rundgren, Prince, Prefab Sprout, Michael Jackson, Xtc og Rufus Wainwright som noen av sine inspirasjonskilder, og ser mot seint 1970-tall og tidlig 1980-tall. Musikken han lager klassifiseres som «pop», men Magnus sier at for ham er det mer en formelbetegnelse.

- Innenfor den liker jeg å gjøre mest mulig forskjellige ting, og hente inspirasjon fra andre sjangrer. Greier man å lage musikk som griper folk på et eller annet plan, så vil de komme tilbake til den. Men også tilfeldighetene kan avgjøre om man lykkes, om man treffer en tidsånd, sier han til NTB.

Fakta om Øya

* Øyafestivalen foregår 10.-12. august i Middelalderparken i Oslo.

* Regnes som en av de tre viktigste festivalene, og konkurrerer med Quart og Norwegian Wood om knutepunktstatus.

* De store folkeheltene på artistlisten blir Morissey og Motorpsycho på torsdag, DumDum Boys på fredag og Kill og Beck på lørdag. Andre potensielle publikumshøydare blir gjenforeningen av Knutsen & Ludvigsen på lørdag, mens mest omtalt kan bli Yoko Ono.

* For lengst utsolgt, men det vil bli lagt ut minst 100 billetter hver festivaldag til 550 kroner, maks to per person, og det skjer ved hovedinngangen til Middelalderparken fra kl. 10.30.

* Det er fortsatt ledige billetter til Øyanatt, som er konserter på nattetid etter at utendørskonsertene er over.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober