Hopp til innhold

- Mange har det for travelt med å bli gode i idrett

I «Nummer 1» kjemper Norges største keepertalenter om å bli kåret til landets beste keeper. Eks-proff Stig Inge Bjørnebye vet godt hva som skal til for å lykkes med fotballdrømmen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

11 idrettstalenter mellom 14 og 16 år kjemper om å bli Norges nye keeperstjerne. Stig inge Bjørnebye har, sammen med tidligere sisteskanse på landslaget Frode Grodås og håndballstjerne Anja Andersen, ansvaret for å utvikle keepertalentene på treningsfeltet.

Til slutt skal en jury bestående av Grodås, Andersen og Daniel Nannskog avgjøre hvem som vinner 100.000 kroner til seg selv, samme sum til klubben sin og et treningsopphold i Bjørnebyes gamle klubb, Liverpool.

Krever mye innsats

Stig Inge Bjørnebye

Stig Inge Bjørnebye skal sende en heldig, ung keeper til sin gamle klubb Liverpool.

Foto: Vidar Nordli-Mathisen / Dinamo

Det viktigste for Bjørnebye er å få tydeliggjort hvor mye innsats som trengs for å lykkes som ung idrettutøver.

– Med dette programmet håper jeg å få frem hva som må til for å bli god og hva som kreves av innsats og innstilling for å nå opp. Vi har lagt vel så mye vekt på mentale og sosiale egenskaper som rene fysiske prestasjoner. Skal du bli en toppkeeper er hodet minst like viktig som kroppen, forklarer den gamle landslagskjempen om programmet som begynner kl 20.15 på NRK1 torsdag.

– Jeg tror det er viktig at man vet hva som må til om man satser på en karriere innen idrett, og da spiller det egentlig mindre rolle hvilken idrett du driver og om du heter Petr Cech eller Petter Northug. Innsatsen er høy uansett, sier Bjørnebye som vet bedre enn de fleste hva som kreves for å nå til topps.

– Må være realistiske i proffdrømmen

Han ga ut boka «Løsrivelse» i 2009 hvor han beskriver en mørkere side av profflivet. I løpet av Liverpool-karrieren slet Bjørnebye med angst og ensomhet og han mener mange unge spillere har det for travelt med å lykkes.

– Det haster ikke å bli god. Men veldig mange har det alt for travelt. Dermed blir fallhøyden stor og det kan være en veldig negativ opplevelse. Det vil alltid komme noen som er bedre enn deg, så det gjelder å kunne skille drøm og målsetting og håndtere skuffelser underveis, mener Bjørnebye og utdyper.

– Veien blir ofte veldig lang om man ikke klarer å holde drøm og målsetting fra hverandre. Det er viktig å kunne ha en drøm, men det er like viktig å sette seg små delmål slik at den føles mer oppnåelig. Jeg tror mange glemmer å være realistiske på vei til proffdrømmen.

Juryen i "Nummer1"

Frode Grodås, Anja Andersen og Daniel Nannskog skal finne Norges nye keeperess.

Foto: Vidar Nordli-Mathisen

Rart å se seg selv på TV

Daniel Paulsen er en av de elleve talentene. Etter å ha sett de to første episodene, er han tålelig fornøyd med egen innsats.

– Det var både rart og gøy å se seg selv på TV. Men jeg er jo litt redd for hvordan jeg blir fremstilt etter hvert, sier keepertalentet som fikk kritikk av trenerteamet for å være for sløv og ukonsentrert på treningsfeltet.

Daniel Paulsen fra "Nummer 1"

Daniel mener han har utviklet seg både som keeper og person etter serien.

Foto: Vidar Nordli-Mathisen

– Det er jo ikke sikkert at de beste sidene mine kommer frem hele tiden, men slikt må man jo bare lære seg å takle, forklarer Daniel til NRK.no og skryter av oppholdet på leiren.

– Det var veldig lærerikt og spennende og når jeg ser på serien, kan jeg se at jeg har utviklet meg veldig mye på et halvt år, både som keeper og person. Vi måtte jo gjennom ting vi ikke ville gjort ellers og det er nyttige erfaringer, sier Daniel.

Tar gjerne feil

Hvem av de 11 som sitter igjen med 100.000 kroner og et opphold i Liverpool, skal ikke avsløres på lang tid, men Bjørnebye kan ikke garantere at Norges neste toppkeeper befinner seg blant deltagerne i «Nummer 1».

– Det er klart at Norges neste landslagsstjerne kan være blant denne gjengen, men han eller hun kan like gjerne befinne seg i den ”grå massen” der ute. Jeg blir ikke lei meg om den fremtidens landslagskeepere er noen vi har sendt hjem eller noen vi aldri har hørt om.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters