De dødes tjern

50 år etter at filmen ble spilt inn, er skuespiller Henny Moan tilbake ved "De dødes tjern".

Henny Moan ved De dødes tjern
Foto: Ingvil Teige Stiegler / NRK

Tjernet hvor store deler av filmen fra 1958 er spilt inn, ligger ved Tryvann i Nordmarka.

Bilder: Tilbake ved tjernet

- Jeg har ikke vært her efterpå og kikket, forteller Henny Moan som spilte Liljan Werner, den unge kvinnen som blir trukket mot tjernet.

Hvilket tjern?

- Det var veldig vanskeleg å finna fram til det riktige tjernet. Mange skryt nemleg av å ha tjernet i sitt nærområde. Me var innom minst ti ulike tjern før me kom til det rette. Det ligg for eksempel eitt på Jessheim. Der har kull på kull med folkehøgskule-elevar blitt fortalde at Svarttjern, det var der "De dødes tjern" vart spelt inn. Så har elevane gått svært nervøse turar til tjernet, klare å legga på sprang om noko eller nokon skulle dukka opp frå tjernet, forteller Linda Eide.

Nett-tv: De dødes tjern - en Norsk attraksjon

Flere tjern!

En annen kilde til forvirring er at filmen ble spilt inn ved tre ulike tjern, Skomakertjern i Nordmarka, Steinstjernet ved Kolsås og Tjernsrudtjernet som ligger like ved Norsk film på Jar.

Linda Eide og Henny Moan

Programleder Linda Eide og skuespiller Henny Moan tar en pust i bakken.

Foto: Ingvil Teige Stiegler / NRK

- Kåre Bergstrøm var veldig opptatt av atmosfære. De brukte lang tid for at vannliljene på tjernet skulle ligge helt riktig. Hver lille ting i bildet skulle bære i seg en stemning. En stubbe var ikke bare en stubbe. Han var så nitid, husker Henny Moan om regissør Kåre Bergstrøm.

Hvordan er det du røker da, jente!

Henki Kolstad til Henny Moan under innspillingen av "De dødes tjern"

Ved tjernet forteller skuespilleren om hennes største utfordring under film-innspillingen.

- I scenen på toget skulle jeg røke, men jeg kunne ikke røke. Og Henki som skulle være en slags replikk-med-instruktør, han sa "Men hvordan er det du røker, jente!", forteller Henny Moan som var 22 år den gangen.

Kulturstrøm

  • Flere prisvinnere

    Filmen «EPA» fra Sverige gikk av med prisen Tromsøpalmen under TIFF 2021. De hadde den beste filmen i sideprogrammet Film fra nord. Vinneren av den norske fredsfilmprisen gikk til «Det finnes ingen djevel», fra Iran, Tyskland og Tsjekkia.

    Det finnes ingen djevel
  • Putin kondolerer etter Kings død

    Russlands president Vladimir Putin kondolerer etter dødsfallet til den amerikanske tv-veteranen Larry King. Putin ble intervjuet flere ganger av King, og verdsatte hans profesjonalitet og faglige tyngde, sier en talsmann til nyhetsbyrået RIA.