De dødes tjern

50 år etter at filmen ble spilt inn, er skuespiller Henny Moan tilbake ved "De dødes tjern".

Henny Moan ved De dødes tjern
Foto: Ingvil Teige Stiegler / NRK

Tjernet hvor store deler av filmen fra 1958 er spilt inn, ligger ved Tryvann i Nordmarka.

Bilder: Tilbake ved tjernet

- Jeg har ikke vært her efterpå og kikket, forteller Henny Moan som spilte Liljan Werner, den unge kvinnen som blir trukket mot tjernet.

Hvilket tjern?

- Det var veldig vanskeleg å finna fram til det riktige tjernet. Mange skryt nemleg av å ha tjernet i sitt nærområde. Me var innom minst ti ulike tjern før me kom til det rette. Det ligg for eksempel eitt på Jessheim. Der har kull på kull med folkehøgskule-elevar blitt fortalde at Svarttjern, det var der "De dødes tjern" vart spelt inn. Så har elevane gått svært nervøse turar til tjernet, klare å legga på sprang om noko eller nokon skulle dukka opp frå tjernet, forteller Linda Eide.

Nett-tv: De dødes tjern - en Norsk attraksjon

Flere tjern!

En annen kilde til forvirring er at filmen ble spilt inn ved tre ulike tjern, Skomakertjern i Nordmarka, Steinstjernet ved Kolsås og Tjernsrudtjernet som ligger like ved Norsk film på Jar.

Linda Eide og Henny Moan

Programleder Linda Eide og skuespiller Henny Moan tar en pust i bakken.

Foto: Ingvil Teige Stiegler / NRK

- Kåre Bergstrøm var veldig opptatt av atmosfære. De brukte lang tid for at vannliljene på tjernet skulle ligge helt riktig. Hver lille ting i bildet skulle bære i seg en stemning. En stubbe var ikke bare en stubbe. Han var så nitid, husker Henny Moan om regissør Kåre Bergstrøm.

Hvordan er det du røker da, jente!

Henki Kolstad til Henny Moan under innspillingen av "De dødes tjern"

Ved tjernet forteller skuespilleren om hennes største utfordring under film-innspillingen.

- I scenen på toget skulle jeg røke, men jeg kunne ikke røke. Og Henki som skulle være en slags replikk-med-instruktør, han sa "Men hvordan er det du røker, jente!", forteller Henny Moan som var 22 år den gangen.

Kulturstrøm

 • Songstjerne saksøkt av broren

  Broren til Mariah Carey saksøkjer henne, etter skuldingar om at han var valdeleg. Skuldingane kjem fram i ein biografi om Carey, melder BBC. Tidlegare har også søstera til Mariah Carey saksøkt henne for ting som står skrive i boka.

  Mariah Carey
  Foto: AP
 • Jazzsjef ut mot Abid Raja

  Mariann Bjørnelv, som er sjef for Moldejazz, sier hun er lite imponert over kulturministeren. – Ett år inn i pandemien er vi fremdeles på etterskudd med tiltak og støtteordninger. Jeg har full forståelse for det uforutsigbare i smittespredning. At man etter så lang tid ikke klarer å finne en forutsigbar økonomisk ramme synes jeg derimot er vanskelig å forstå, sier hun.

 • NRK vant internasjonal pris

  NRK har vunnet hovedprisen i en internasjonal kåring av beste visuell journalistikk. I konkurransen Best of Digital News Design ble 1700 bidrag fra hele verden vurdert, og NRK vant for tjenesten hvor man kan sjekke hvordan klimaet blir i sin kommune. Juryen trekker fram at illustrasjonene og historiefortellingen er engasjerende, nyttig og til dels humoristisk.