Hopp til innhold

Dansk film nektes støtte på grunn av hudfarge

En film med skuespillere av annen etnisk opprinnelse er ikke interessant utenfor København, lyder det i begrunnelsen fra det danske filminstituttet.

Kinosal

Skuespillere som har annen etnisk bakgrunn er ikke salgbart i provinsen, mener Det Danske Filminstitut.

Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX

Det Danske Filminstitut deler hvert år ut flere millioner i statlig støtte til nye filmprosjekter. Men ASA Film fikk avslag på sin søknad om støtte til barnespillefilmen "MGP Missionen". Hovedpersonen og flere av de andre skuespillerne i filmen er av annen etnisk opprinnelse. I avslaget som danske Information har fått tak i, er dette et av resonnementene.

– En film med et cast av annen etnisk opprinnelse har vist seg å ikke være salgbart i provinsen. For oss i København er det naturlig å beskrive et multietnisk og kulturelt miljø. Men i provinsen er det dessverre en annen sak, står det i avslaget.

Ifølge Information mener filminstituttet at filmen er sympatisk og har et bra budskap, men at barnefilmen ikke har tilstrekkelig potensiale til å nå hele familien.

Vil holdes utenfor

Direktør og produsent i ASA Film, Henrik Møller-Sørensen, sier til Information at de ikke vil forholde seg til filminstituttets utsagn.

– Vi tror på historien og synes den er god. Hvilken hudfarge skuespillerne har er fullstendig irrelevant. Det er en musikalsk film som appelerer både til unge og voksne, og vi tror på at den har en bred målgruppe, sier Møller-Sørensen.

Filmen bygger på Gitte Løkkegårds bok med samme navn og handler om 12 år gamle Karl som flytter fra Vestjylland til Nørrebro i København. Karl føler seg utenfor fordi alle de andre barna har annen etnisk bakgrunn enn dansk. Han blir etterhvert god venninne med Sawsan, og de blir gradvis kvitt fordommene mot hverandre.

Angrer

Uffe Elbæk

Tre av medlemmene i utvalget er utnevnt av den danske kulturministeren Uffe Elbæk.

Foto: Marie Hald / Scanpix

Direktør i Det Danske Filminstitutt, Claus Ladegaard, sier til politiken.dk at de har formulert seg uheldig.

– Vi har formulert oss på en måte som er uheldig i vårt forsøk på å være faglige i avslaget. Formuleringene er dessverre veldig fordomsfulle overfor folk som ikke er fra København, innrømmer direktøren.

Han forteller videre at avslaget var på halvannen side, og at det var flere grunner til at filmen ikke fikk støtte. Men det er disse formuleringene som har blitt trukket frem i media.

Avslaget ble gitt av et utvalg med tre medlemmer som er utnevnt av den danske kulturministeren, og to medlemmer fra Det Danske Filminsitut.

– Må gjennomgås

Likestillingsordfører i Socialistisk Folkeparti (SF), Özlem Cekim, mener at kulturministeren må se på saken. Hun får også støtte fra partiet Venstre.

– Filminstituttet diskriminerer når de ikke gir støtte til en film med skuespillere av annet opphav. De har ikke lov til å feie saken inn under gulvteppet, sier hun til dr.dk.

Hun mener at Uffe Elbæk må gå gå gjennom saken. Hun vil også ta kontakt med likestillingsnemda i Danmark for å sjekke at ikke likestillingsloven er brutt.

– Situasjonen har blitt alvorlig når man kan tillate seg å bruke slike formuleringer mot etniske minoriteter. De siste ti årene har grensene for hva som blir ytret blitt mye mindre. Dette merkes, sier Cekim.

Kulturordfører i Venstre, Michael Astrup Jensen, vil at reglene for utdeling av filmstøtte skal endres.

– Vi ser dessverre at filmstøtteordningen ikke fungerer. Filmkonsulenten vet ikke hva han nekter støtte. Vi politikere må blande oss, sier Jensen til dr.dk.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters