NRK Meny
Normal

Damer & gitarer (R)

Hvordan kan vi mestre livet hvis livsbetingelsene blir ekstreme? Dette er et kjernespørsmål i stoisk filosofi. «Der Berlinerknabe» Heinz «Coco» Schumann opplevde ekstreme tilstander.

Og holdt ut.

Coco Schumann (1924 - )
Foto: Pressefoto

HØR: Der Ghettoswinger: Jazz i tysk konsentrasjonsleir. Del 1

SE: Der Führer gibt die Juden eine Stadt (NRK er ikke ansvarlig for innholdet på denne lenken fra YouTube)

Teresienstadt og Auschwitz

Nitten år gammel satt Coco Schumann på podiet i en kjellerkneipe i Berlin. Året var 1943 – Hitler var slått i Stalingrad og alle som ikke hadde nazistisk kolikk i hodet skjønte at krigen nå var tapt. At det viktigste spørsmålet var hvor lenge tyskland skulle ofre menn og kvinner i en krig de aldri kom til å vinne.

Coco kan ha spilt amerikansk swingjazz. Det var vanlig å ha en vaktpost i inngangen som plystret eller ga signal hvis Gestapo kom. Dermed kunne musikantene kvikt skifte til en annen melodi, en som Reichskulturamt og Hitlerjugend hadde godkjent til bruk ved dansetilstelninger.

Signalet kom fra inngangsdøra – og inn marsjerer et par offiserer fra Gestapo. Noen hadde tipsa dem. «Der Coco ist ein Mischling – seine Mutter ist Jude». Halvjøder som spilte amerikansk swing var umulig i Berlin i 1943. For Coco var spillet slutt.

Skulle man tro.

Der Ghettoswinger

Faren til Coco kom til kneipen dagen etter og tok med seg gitaren hans. Så besøkte han Gestapo og ba på sine knær om at Coco måtte bli sendt til den leiren hans besteforeldre var sendt til, Teresienstadt i Tsjekkia. Av en eller annen grunn ble han bønnhørt.

Historien om Coco Schumann og stoisk filosofi kan du høre i ukens utgave av Studio Sokrates. Klikk på lydfila øverst på siden for å høre den med en gang.

Coco Schumann blir i et intervju spurt om hva som holdt ham oppe i de vanskelige årene under og etter krigen. «Først vil jeg si at mitt liv har vært godt. Jeg opplever ikke mitt liv som en tragedie, men som et spennende liv i jazzen. Dessuten vil jeg si at jazzen har betydd alt for meg. Kanskje vi skal konkludere med å si - Damer og Gitarer?»

Musikken

1: Bei mir bist du Schön - fra samme cd som under.

2: Just Friends

3: Mean to Me

Kulturstrøm

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold
  • To album fra Kanye West

    Kanye West kommer med to album i løpet av våren. Det kunngjorde artisten på Twitter noen dager etter at han twitret for første gang på snart ett år. Grammy-vinneren sier det første albummet består av åtte låter og kommer 1.juni. Det andre er et samarbeide med Kid Cudi, og gis ut en uke senere. West sier han også jobber videre med en filosofibok, som han har live-twitret på kontoen sin de siste dagene.

    Laster Twitter-innhold