Hopp til innhold

Norwegian Song 2

Det ble terningkast 6 og internasjonal suksess da pianist Dag Arnesen ga ut CDen ”Norwegian Song” i fjor, med Grieg, Ole Bull og norske folketoner omgjort til moderne triojazz. Nå er oppfølgeren her.

Dag Arnesen
Foto: Bjarne Øymyr

Dag Arnesen - "Norwegian Song 2"
Foto: presse

Hør anmeldelsen

Intervju Dag Arnesen

Det er en artig blanding av velkjente, glemte og ganske så ukjente vestlandssanger som Dag Arnesen har funnet fram, men alt framstår som nytt og uhørt. Det skjer ved elegante arrangementer og interessante harmoniseringer, som i strilevisa ”Eg rodde meg ut på seiegrunnen” med sterk basslinje og drivende bossa-rytme. Griegs ”Morgenstemning” er blitt en polyrytmisk, usentimental jazzvals, mens ”Blåmann” har fått moderne akkorder og rocka rytme a la Esbjörn Svensson – radikalt forskjellig fra Chet Baker/Jan Erik Vold-versjonen.

Kjerringa med staven

Slik fortsetter plata, med stadig overraskende grep og stilsprang: En norsk folketone i impresjonistisk drakt, og Ivar Aasens ”Dei vil alltid klaga og kyta” som jazzballade. ”Kjerringa med staven” er her også, som svingende opp-tempo jazzvals med friske akkordvarianter. Men her begynner jeg å irritere meg litt over noen stadig gjentatte forsiringer som er blitt maner hos pianisten. Jeg skjønner heller ikke hvorfor han forenkler melodien – Dag Arnesen har jo teknikken som skal til for å spille den riktig i ethvert tempo – så mye flottere det hadde vært! Gidder han ikke?

Mister grepet

Trass i praktfullt samspill med bassist Terje Gewelt og trommis Pål Thowsen mister musikken etter hvert grepet på meg. En låt blir klart for lang, mens ”Eg gjette Tulla” faller inn i merkelige klassiske pianoklisjeer og oppleves som litt overfladisk og uforløst.

Ikke lett

Omslagsteksten er småkomisk i sine forsøk på å omsette titler og sanginnhold til engelsk, og Ivar Aasens saftige ”Millom bakkar og berg” er uforståelig omdøpt til det mye veikere ”Mellom bakkar og berg”. Når den fader ut, føler jeg meg litt snytt – kom de virkelig ikke på en bedre avslutning? Men det er som kjent ikke lett å følge opp en suksess – Dag Arnesens ”Norwegian Song 2” er blitt nettopp det – en god toer.

Dag Arnesen trio
Foto: Bjørn Øymyr

Dag Arnesen - Norwegian Song 2

Resonant Music RM20-2

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.