Da Nicole gikk til topps

En ung jente med hvit gitar som sang om fred ga tidenes mest suverene seier i Melodi Grand Prix.

Nicole
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hør ukas radioinnslag: Episode 11: Nicole vinn Grand Prix

Ukas MUGG-jubileum

Video nsps_upload_2009_5_12_10_23_30_502.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det er få dager til årets Meldoi Grand Prix. I 1982 handlet det denne uken stort sett om en ung jente og hennes sang om fred.

Nicole, en ung student fra Tyskland fikk dette året muligheten til å representere landet sitt i den internasjonale MGP-finalen. Den 18 år gamle jenta entret scenen med en hvit kassegitar og framførte det som skulle bli vinnermelodien: ”Ein Bisschen Frieden”. Nicole var det siste bidraget på scenen, og det var tydelig at seerne likte det de hørte.

- Hun vant så det sang, sier Finn Tokvam fra musikkserien MUGG i Norgesglasset.

Kollega Bård Ose supplerer:

- Fram til da den mest klare seier i Melodi Grand Prix. Det var ingen tvil og at det var Nicole verden ville ha.

Ose fortsetter med å lansere en teori 27 år etter seieren:

- Jeg tror Nicole var forberedt på å vinne. Da hun var kåret som vinner og skulle fremføre låten en gang til sang hun den nemlig ikke bare på tysk. Teksten var nemlig allerede oversatt til både engelsk, fransk og nederlandsk.

Lyst til å vinne et krus? MUGG-konkurransen uke 20

Nærmest i det øyeblikket det ble klart at Nicole var vinner, så kom også platen hennes ut på markedet, på en hel haug med språk selvsagt.
Platen gikk rett inn, og opp, på hitlistene. Dette var en av de mest suksessfulle MGP-hiten noensinne. Låten gikk til og med til topps i England, et land som vanligvis er litt betenkt når det gjelder MGP-vinnere. Nicole er den siste MGP-vinnneren som har gått til topps i England

Etter denne ene store slageren har vi ikke hørt så mye fra Nicole, som i dag er blitt 42 år gammel.

Andre jubileum MUGG feirer denne uka:

 • 17. mai 1966 får Bob Dylan verdens mest kjente tilrop fra en fan i salen. Under en konsert i Manchester roper en fra salen ”Judas” til Bob Dylan.

Hva mener du er tidenes beste vinnerlåt i Melodi Grand Prix?

Kulturstrøm

 • Fløgstad ut av forfatterforeningen

  Kjartan Fløgstad melder seg ut av forfatterforeningen i protest mot hvordan styret har håndtert saken rundt «æresretten», en komité opprettet som del av oppgjøret etter andre verdenskrig. Det meldte han fra talerstolen under årsmøtet i Den norske Forfatterforening (DnF), skriver Morgenbladet. Foreningen valgte i forbindelse med 125-årsjubileummet i 2018 å komme med en offisiell unnskyldning til forfatterne som ble dømt i æresretten.

  Kjartan Fløgstad
  Foto: Hilde Bruvik / NRK
 • Attenborough med klimadokumentar

  92 år gamle Sir David Attenborough har laget en dokumentar om klimakrisen, melder BBC. Programskaperen er kjent for sine mange naturprogrammer, men sier at denne timelange dokumentaren føles presserende, og tar opp truslene mot kloden samt potensielle løsninger for menneskeheten. «Climate Change - The Facts» vises i løpet av våren.

   David Attenborough
  Foto: FABRICE COFFRINI / Scanpix
 • Clueless 24 år etter

  Skuespillerne fra 90-talls klassikeren «Clueless» var samlet igjen denne helgen i et panel under en konferanse i Chicago, skriver NME. Det har lenge vært snakk om en oppfølger til filmen, og skuespillerne benyttet anledningen til å diskutere hvordan det hadde stått til med rollefigurene i en eventuell ny film.

  Laster Twitter-innhold