Hopp til innhold

Husmorsysler blir trend

Slengbukser, jojo og indianerklær har tidligere vært på trendtoppen. I USA er det nå kakebaking som gjelder.

Mona B. Riise med cupcake.
Foto: Mona B. Riise

- Det er to tre programmer om kake på tv om dagen. Et av programmene, Ace of Cakes, handler om kule , unge kunstnere som har gått over i kakebransjen og lager utrolige kaker. Her i USA har disse kakekunstnerne blitt store kjendiser. De skriver autografer og er like store som rockestjerner, rapporterer Mona B. Riise.

Hva er cupcake

Cupcake er en slags muffin, en kake i en liten papirform. Den er glasert, fyllt med krem og gjerne pyntet, og den finnes i et uendelig utvalg av smaker.
Kaken var revolusjonerende når den kom rundt 1900-tallet fordi den gikk fort å lage og sparte derfor kvinnene for mye tid i kjøkkenet. På den tiden gikk man også fra å veie ingredienser til å måle med cups (kopper).

Cupcakegalskap

I USA har cupcaketrenden tatt helt av.
Det finnes cupcakebarer der de serverer shotglass shotglass med frosting- smørkrem i stedet for tequila. Alt kommer i cupcakeform; høytallere til ipod, t-skjorter, bager, og i tillegg arrangeres det cupcake møter i byer over hele USA. Man ser til og med folk med cupcaketatoveringer.

Mona B. Riise tror at grunnen til at cupcaketrenden har kommet så voldsomt har flere grunner. Det kan være nostalgiske årsaker, men det kan også ha noe med finanskrisen å gjøre. De fleste har råd til å unne seg en liten kake. En kake er en enkel ting å være glad for i disse tider. I tillegg skal det visst være litt sofistikert i det at det er en prosjonskontrollert kake, sier Mona B. Riise.

Hør Mona B. om cupkakes:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters