Hopp til innhold

Clooney boikotter luksushoteller med bindinger til Brunei

George Clooney har satt i gang en boikottkampanje av ni hoteller med forbindelser til Brunei. Årsaken er at Brunei har innført dødsstraff for homofili.

George Clooney

Skuespilleren George Clooney sier at å bo på hoteller med forbindelser til sultanen i Brunei er som å legge penger rett i lomma på dem som vil piske eller henrette homofile.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

De eksklusive hotellene Beverly Hills Hotel og The Bel-Air i Los Angeles i USA, The Dorchester i London og Le Meurice i Paris er blant de ni hotellene som er boikottet av skuespilleren George Clooney.

Hotellene er eid av Brunei Investment Agency som igjen er eid av sultanen i Brunei.

Landet er i ferd med å innføre pisking og henrettelse ved steining som straffemetoder for frivillig sex mellom to av samme kjønn.

Clooney forteller at han har bodd på flere hotellene, inntil han fant ut hvem som eide dem.

– Hver gang vi bor, holder et møte eller spiser middag på et av disse hotellene, legger vi penger rett i lomma på menn som vil steine eller piske deres egne innbyggere til døde fordi de er homofile, sier Clooney til CNN.

Hotellene har ikke svart direkte på kritikken, men The Dorchester i London har kommet med en pressemelding.

– Inkludering og mangfold er våre kjerneverdier, og vi tolererer ingen form for diskriminering, heter det blant annet i meldingen.

Hotellet Le Meurice i Paris har understreket at de verdsetter LHBT-rettigheter.

Elton John

Elton John har gått ut og sagt at han støtter George Clooney.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Elton John støtter boikott

Også musikkstjernen Elton John har gått ut og sagt han vil støtte boikotten.

– Jeg berømmer min venn George Clooney for å gå ut mot diskriminering av homofile i Brunei – er sted hvor homofile blir brutalisert, eller det som verre er, skrev Elton John på sin Twitter-profil.

De nye lovene skal etter planen tre i kraft neste uke, men ble vedtatt allerede i desember av landets minister for religiøse anliggender.

Lovendringene, som innfører pisking og henrettelse ved steining som straffemetoder for voldtekt og sodomi, men også for frivillig sex mellom to av samme kjønn, er godkjent av sultanen.

Laster Twitter-innhold

Ulovlig med sex mellom to av same kjønn

Frivillig sex mellom to av samme kjønn er allerede ulovlig i det oljerike sultanatet i Sørøst-Asia og kan gi opptil ti år i fengsel.

De aller fleste av Bruneis 500.000 innbyggere er muslimer, og landet har de siste årene beveget seg tydelig i en mer konservativ retning.

Sultan Hassanal Bolkiah II har sittet på tronen siden 1967. Han har også vært statsminister siden landet fikk sin fullstendige uavhengighet fra britene så sent som i 1984.

Han innehar også en rekke andre ministerposter og regnes som en av verdens rikeste personer.

Kulturstrøm

 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.

 • Hilary Mantel (70) er død

  Den britiske forfatteren og Bookerpris-vinneren Hilary Mantel er død, 70 år gammel, det skriver Reuters som gjengir en uttalelse fra forlaget hennes.

  Mantel fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen «Wolf Hall», bedre kjent som «Ulvetid» på norsk.

  Hun ble med det den første kvinnen som har vunnet den prestisjetunge Bookerprisen to ganger.

  Forlaget HarperCollins melder at Mantel døde «plutselig, men fredelig» omgitt av nær familie og venner.

  Hilary Mantel
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP