Christiania 12 – Rhythm Crazy

Den nye CDen til Christiania 12 er elegant og sjarmerende, men "Rhythm Crazy" er heller ikke uten problemer.

Christiania 12
Foto: Herman Records

Hør anmeldelsen

Ministorbandet Christiania 12 er noe av det morsomste og merkeligste vi har i norsk jazz anno 2010 . Hvilket privilegium fremdeles å kunne gå på jazzklubb og bli hensatt til 1920- og 30-tallet av tolv musikere som til de grader kan sin jazzhistorie! Slikt finner du ikke i jazzens hjemland USA en gang.

Sterke profiler

På sin tredje CD siden starten i 1992 kjører C12 videre med klassikere fra storbandjazzens barndom, elegant og presist ”planket” fra gamle plater av bandets husarrangør Roy Hellvin. Det er lagt større vekt på solister denne gang, og dem er det nok av - alle tolv er sterke profiler. Gøy er det å høre trombonist Ola Rønnow virkelig blomstre med nyanskaffet trombone fra 1930-tallet. Og barytonsaxen til Peter Opsvik fyller hele rommet med malmfull velklang som går gamle Harry Carney en høy gang. Anders Bjørnstads trompet skinner på toppen og trommis Bjørn Olufsen har den diskret intense tilstedeværelsen som skal til.

En påminnelse

Men prestasjonene er også ujevne, noen strir med høyderegistre og harmonier, det høres at dette er en salig blanding av proffer og amatører som ikke alltid finner tid til å holde toppformen. Slikt er bare sjarmerende på en jazzklubb, men når Christiania 12 velger å gjøre sin innspilling i studio slår det tilbake. Syrlig intonasjon og rytmiske omtrentligheter blir en ufrivillig påminnelse om hvor velintonerte og velskolerte de gamle storbandene faktisk var.

Best live

Derfor mitt tips: Kjøp plata Rhythm Crazy, men skaff deg også original 1930-talls Ellington, Luis Russell og Fletcher Henderson i nyutgivelser. Og kom deg på jazzklubb neste gang Christiana 12 er på byen!

Christiania 12

Christiania 12 - på Oslo Jazzfestival 2009

Foto: Erling Wicklund / NRK

 • Christiania 12 - Rhythm Crazy
 • Herman Records HJCD 1037
 • Trompet: Anders Bjørnstad, Per Borthen, Tore Jensen
 • Trombone: Aage Teigen, Ola Rønnow
 • Saxer: Peter Opsvik, Øistein Isachsen, Totti Bergh
 • Komp: Arild Berger, Børre Frydenlund, Svein Aarbostad, Bjørn Olufsen
 • Arrangør: Roy Hellvin

Kulturstrøm

 • – Utrolig glad for jobben min

  Men når man jobber i et kreativt yrke og hele tiden skal være impulsiv og skape noe, er det noen ganger vanskelig å forholde seg til folk rundt, forteller Gabrielle til Kulturstripa. I høst kom hennes andre album, «Snart, Gabby», og hun debuterer som skuespiller i Netflix-filmen «Hjem til jul».

  Gabrielle
 • Vil ikke være duo

  – De store konsertene gir meg frysninger og jeg blacker ut, forteller artisten Dutty Dior til NRK P3. Sammen med rapperen Isah er« Isah & Dutty Dior» blant de nominerte til årets låt for «HALLO» til prisutdelingen P3 Gull.

  Isah & Dutty Dior
  Foto: Kim Erlandsen / NRK