Hopp til innhold

Chris Tvedt vant årets Rivertonpris

Krimforfatteren Chris Tvedt har fått Rivertonprisen for 2010. Det var en glad bergenser som tok imot «Den gyldne revolver» på Litteraturhuset i Oslo.

Chris Tvedt

Forfatteren Chris Tvedt takker for Rivertonprisen 2010.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Priser er utmerkede ting å få, selv om jeg ikke har visst det før nå, sa Chris Tvedt og løftet prisen i triumf.

Romanen heter «Dødens sirkel». Den er Chris Tvedts femte kriminalroman med advokathelten Mikael Brenne. Chris Tvedt var selv advokat, nå er han forfatter på heltid.

– Det viktigste er gleden jeg har ved å skrive bøkene, det nest beste er å få anerkjennelse og ros, sa Tvedt i takketalen.

Det fikk han av juryen:

Vinneren skiller seg ut. Absolutt ikke på grunn av valget av hovedpersonens yrke, men fordi forfatteren beskriver en klassisk reise i fornedrelse og om de slagene hovedpersonen må utkjempe for å renvaske seg selv.

Fra Riverton-juryens begrunnelse
Agnes Moxnes

Juryleder Agnes Moxnes

– Forfatteren hekter oss på en intrige og en handling som krever sitt av såvel hovedperson som av leser, heter det også i begrunnelsen.

–Slutten på historien overrasket oss alle, og det har vi i juryen likt godt, sa juryleder Agnes Moxnes under utdelingen på Litteraturhuset tirsdag formiddag.

– Sylskarpt innenfor

Hun hadde også merket seg at forfatteren nyter godt av sitt nære kjennskap til hovedpersonens yrke, og at han derfor holder seg sylskarpt innenfor de rammene han har til rådighet.

«Dødens sirkel» omtales på denne måten av Den Norske Bokdatabasen:

For å slippe å tenke på sine egne problemer påtar Mikael Brenne seg å hjelpe en mann som ble dømt for dobbeltdrap på to jenter på øysamfunnet Vestøy for tjuefem år siden. Men det er ikke alle som liker at Mikael graver i gamle hemmeligheter.

Den Norske Bokdatabasen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da Chris Tvedt kom med sin tredje bok «Skjellig grunn til mistanke», trakk NRKs anmelder paralleller mellom Chris Tvedt og Gunnar Staalesen. Og mellom krimheltene Mikael Brenne og Varg Veum.

– Boka gir svært mange assosiasjoner til tidlige Veum-bøker, og det er helt i orden. Denne syrlig-melankolske stemningen er godt fremstilt og kler hovedpersonen, mente NRKs Leif Ekle.

Rivertonprisen deles ut til forfatteren av årets beste norske kriminal- eller spenningsroman. Prisen ble første gang delt ut i 1972. Bak prisen står Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening, Bokhandlerforeningen og De norske Bokklubbene.

De andre nominerte i år var «Flimmer» av Anne Holt og Even Holt, «Bunnfall» av Jørn Lier Horst, «Metallmyk» av Asle Skredderberget og «Dødelig applaus» av Øystein Wiik.

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.