Chris Tvedt vant årets Rivertonpris

Krimforfatteren Chris Tvedt har fått Rivertonprisen for 2010. Det var en glad bergenser som tok imot «Den gyldne revolver» på Litteraturhuset i Oslo.

Chris Tvedt

Forfatteren Chris Tvedt takker for Rivertonprisen 2010.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Priser er utmerkede ting å få, selv om jeg ikke har visst det før nå, sa Chris Tvedt og løftet prisen i triumf.

Romanen heter «Dødens sirkel». Den er Chris Tvedts femte kriminalroman med advokathelten Mikael Brenne. Chris Tvedt var selv advokat, nå er han forfatter på heltid.

– Det viktigste er gleden jeg har ved å skrive bøkene, det nest beste er å få anerkjennelse og ros, sa Tvedt i takketalen.

Det fikk han av juryen:

Vinneren skiller seg ut. Absolutt ikke på grunn av valget av hovedpersonens yrke, men fordi forfatteren beskriver en klassisk reise i fornedrelse og om de slagene hovedpersonen må utkjempe for å renvaske seg selv.

Fra Riverton-juryens begrunnelse
Agnes Moxnes

Juryleder Agnes Moxnes

– Forfatteren hekter oss på en intrige og en handling som krever sitt av såvel hovedperson som av leser, heter det også i begrunnelsen.

–Slutten på historien overrasket oss alle, og det har vi i juryen likt godt, sa juryleder Agnes Moxnes under utdelingen på Litteraturhuset tirsdag formiddag.

– Sylskarpt innenfor

Hun hadde også merket seg at forfatteren nyter godt av sitt nære kjennskap til hovedpersonens yrke, og at han derfor holder seg sylskarpt innenfor de rammene han har til rådighet.

«Dødens sirkel» omtales på denne måten av Den Norske Bokdatabasen:

For å slippe å tenke på sine egne problemer påtar Mikael Brenne seg å hjelpe en mann som ble dømt for dobbeltdrap på to jenter på øysamfunnet Vestøy for tjuefem år siden. Men det er ikke alle som liker at Mikael graver i gamle hemmeligheter.

Den Norske Bokdatabasen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da Chris Tvedt kom med sin tredje bok «Skjellig grunn til mistanke», trakk NRKs anmelder paralleller mellom Chris Tvedt og Gunnar Staalesen. Og mellom krimheltene Mikael Brenne og Varg Veum.

– Boka gir svært mange assosiasjoner til tidlige Veum-bøker, og det er helt i orden. Denne syrlig-melankolske stemningen er godt fremstilt og kler hovedpersonen, mente NRKs Leif Ekle.

Rivertonprisen deles ut til forfatteren av årets beste norske kriminal- eller spenningsroman. Prisen ble første gang delt ut i 1972. Bak prisen står Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening, Bokhandlerforeningen og De norske Bokklubbene.

De andre nominerte i år var «Flimmer» av Anne Holt og Even Holt, «Bunnfall» av Jørn Lier Horst, «Metallmyk» av Asle Skredderberget og «Dødelig applaus» av Øystein Wiik.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK