NRK Meny
Normal

Brunvoll & Kausland imponerer

I sitt 64. år platedebuterer gitaristen Halvard Kausland som komponist, arrangør og tekstforfatter, med et A-lag på tvers av generasjonene. Og hvor har vokalist Helle Brunvoll vært?

Halvard Kausland og Helle Brunvoll

Halvard Kausland og Helle Brunvoll.

Foto: Tordis Ødbehr

CD-anm Helle Brunvoll og Halvard Kausland:In Our House

Halvard Kausland starter som alltid lavmælt og rolig, med en praktfull hyllest til navigasjonskunsten, havseilas og kjærlighet. Deretter et musikalsk livsmotto, ”Be cool”, hvor de elegant tilbakelente medspillerne til de grader illustrerer poenget – don’t rush your time.

Eksemplarisk

Så eksploderer det, med den fingerbrekkende Clifford Brown-låta ”Daahoud” frekt sitert som intro til Kauslands egen ”Scat Cat”. Og vi erkjenner at Vestfolds billedkunstner Helle Brunvoll tilhører vårt udiskutable A-lag av jazzvokalister – med eksemplarisk diksjon og intonasjon, og et uttrykk som bringer tanken til både Grethe Kausland og Hilde Hefte. Hvor han hun vært?

Storartet dialog

Så er det bare å nyte blomstrende vårstemning når septetten går i valsetakt, og spenstig bebop gjennom smarte akkorder med det unge pianisttalentet Magne Arnesen. Den improvisatoriske dialog mellom musikerne er storartet, og tekstene er en svir – enten det dreier seg om spent forventning foran livets første Asia-reise, eller en Michel Legrand-inspirert bossa nova med Helles selvskrevne tekst – på fransk! Utrolig forfiskende, og vi lurer bare på hvorfor ikke noe norsk, enn si nynorsk også? Olav H. Hauges dikt ”Det er den draumen” står jo i tekstheftet, så tanken må ha vært der.

Uten føleri

En hyllest til jazzplatesamlingen der hjemme ”In our house” hører også med. Den blir faktisk litt skummel når rytmen ikke setter seg helt og de norske musikerne strir med tempoet, mens Coltrane og Parker er bakteppe. Den avsluttende ”Finale” er kanskje skivas sterkeste låt, en utrolig dyptfølt ballade uten føleri. Blåsere Håvard Fossum og Tore Johansen løfter oss til de store høyder i det som bør kunne bli en ny internasjonal evergreen.

Plateslipp med Helle Brunvoll & Halvard Kausland septett

Plateslipp med Helle Brunvoll & Halvard Kausland septett.

Foto: Tordis Ødbehr

Helle Brunvoll & Halvard Kausland: IN OUR HOUSE

Ponca Records PJRCD 115

 • Helle Brunvoll, vokal
 • Halvard Kausland, gitar
 • Tore Johansen, trompet
 • Håvard Fossum, sax
 • Magne Arnesen, piano
 • Agnar Aspaas, bass
 • Roger Johansen, trommer
 • Produsent: Hans Mathisen

Kulturstrøm

 • Bourdain kritiserte Trump

  TV-personligheten og kokken Anthony Bourdain, som døde 8. juni, tok et oppgjør med den amerikanske presidenten i sitt siste intervju, melder NTB.

  The Guardian har snappet opp det som sannsynligvis var TV-stjernekokkens siste intervju, fra nettmagasinet Popula.

  – Noen på pressebrifingen i Det hvite hus må ofre jobben sin og si: «Din førsteklasses drittsekk!» formaner Bourdain, blant annet.

  Bourdain var kjent for sine mat- og reiseprogram på CNN. Han begikk selvmord, 61 år gammel.

  Anthony Bourdain
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Nytt nasjonalt 22. juli-minnesmerke

  Søndag avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene. Det blir plassert ved Høyblokka i Oslo, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Forslag til minnesmerker etter terrorangrepene i 2011 har tidligere vakt mye debatt. Støttegruppa for 22. juli sier at dette minnesmerket er etterlengtet (NTB).

 • Terningkast fire til «Mamma Mia»

  Fansen vil kose seg, mener P3s filmanmelder om «Mamma Mia»-oppfølgeren, som er klar for norske kinoer. Hun fremhever Chers inntreden i filmen, og at Pierce Brosnan er spesielt god denne gangen. Heldigvis har sistnevnte fått færre sangnumre å bryne seg på. «Jeg liker at manusforfatterne siden sist har lært at Brosnans stemme ikke gjør seg så godt i full utfoldelse,» skriver anmelderen.

  Mamma Mia, Here We Go Again!
  Foto: Jonathan Prime