NRK Meny
Normal

Brunvoll & Kausland imponerer

I sitt 64. år platedebuterer gitaristen Halvard Kausland som komponist, arrangør og tekstforfatter, med et A-lag på tvers av generasjonene. Og hvor har vokalist Helle Brunvoll vært?

Halvard Kausland og Helle Brunvoll

Halvard Kausland og Helle Brunvoll.

Foto: Tordis Ødbehr

CD-anm Helle Brunvoll og Halvard Kausland:In Our House

Halvard Kausland starter som alltid lavmælt og rolig, med en praktfull hyllest til navigasjonskunsten, havseilas og kjærlighet. Deretter et musikalsk livsmotto, ”Be cool”, hvor de elegant tilbakelente medspillerne til de grader illustrerer poenget – don’t rush your time.

Eksemplarisk

Så eksploderer det, med den fingerbrekkende Clifford Brown-låta ”Daahoud” frekt sitert som intro til Kauslands egen ”Scat Cat”. Og vi erkjenner at Vestfolds billedkunstner Helle Brunvoll tilhører vårt udiskutable A-lag av jazzvokalister – med eksemplarisk diksjon og intonasjon, og et uttrykk som bringer tanken til både Grethe Kausland og Hilde Hefte. Hvor han hun vært?

Storartet dialog

Så er det bare å nyte blomstrende vårstemning når septetten går i valsetakt, og spenstig bebop gjennom smarte akkorder med det unge pianisttalentet Magne Arnesen. Den improvisatoriske dialog mellom musikerne er storartet, og tekstene er en svir – enten det dreier seg om spent forventning foran livets første Asia-reise, eller en Michel Legrand-inspirert bossa nova med Helles selvskrevne tekst – på fransk! Utrolig forfiskende, og vi lurer bare på hvorfor ikke noe norsk, enn si nynorsk også? Olav H. Hauges dikt ”Det er den draumen” står jo i tekstheftet, så tanken må ha vært der.

Uten føleri

En hyllest til jazzplatesamlingen der hjemme ”In our house” hører også med. Den blir faktisk litt skummel når rytmen ikke setter seg helt og de norske musikerne strir med tempoet, mens Coltrane og Parker er bakteppe. Den avsluttende ”Finale” er kanskje skivas sterkeste låt, en utrolig dyptfølt ballade uten føleri. Blåsere Håvard Fossum og Tore Johansen løfter oss til de store høyder i det som bør kunne bli en ny internasjonal evergreen.

Plateslipp med Helle Brunvoll & Halvard Kausland septett

Plateslipp med Helle Brunvoll & Halvard Kausland septett.

Foto: Tordis Ødbehr

Helle Brunvoll & Halvard Kausland: IN OUR HOUSE

Ponca Records PJRCD 115

  • Helle Brunvoll, vokal
  • Halvard Kausland, gitar
  • Tore Johansen, trompet
  • Håvard Fossum, sax
  • Magne Arnesen, piano
  • Agnar Aspaas, bass
  • Roger Johansen, trommer
  • Produsent: Hans Mathisen