Hopp til innhold

Cardigans vant mot The Hives i bandoppgjør

De svenske punkrockerne i The Hives blir nødt til å betale over 18 millioner kroner i erstatning til The Cardigans.

The Hives

The Hives må ut med millionerstatning etter å ha tapt i svensk tingrett.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Flere svenske artister har de seneste årene blitt dratt inn i omfattende økonomiske tvister. Felles for alle artistene er at de har hatt Tambourine Studios til å ta hånd om økonomien og de skal ha trikset med bokføringen ved å flytte penger mellom bandenes kontoer.

The Hives har hele tiden nektet for at de visste om sjongleringene som ble utført av Tambourine, men dette mener The Cardigans er en løgn. Ifølge advokaten til The Cardigans, David Berggren, har The Hives tappet 41,5 millioner svenske kroner fra kontoen til The Cardigans i perioden 2003 til 2009.

At en så omfattende pengetransaksjon kunne forekomme uten at noen av bandmedlemmene i The Cardigans visste om det, forklarer Berggren med Tambourines påstander om at pengene ble investert.

- Er ikke et lån

Retten kom frem til at overføringene mellom bandene ikke kan ses på som lån. Dermed må pengene betales tilbake.

Nina Persson

Nina Persson i The Cardigans kan feire seieren over The Hives.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

- For at det skal være et lån, må partene ha inngått en avtale. I dette tilfelle finnes det ingen fullmakt fra Tambourine, og dermed har heller ikke The Hives rett til pengene, sier Ulla Nilsson ved Lund Tingrett til SvD.

At det er The Hives og ikke Tambourine Studios som ble trukket for retten har bakgrunn i at The Hives står som låntagere. Dermed blir de automatisk den juridiske motparten i et slikt søksmål.

Rettssaken har pågått siden november 2012, og The Cardigans har hele tiden hevdet at The Hives kjente til transaksjonene som gikk mellom bandenes ulike selskap.

- Vi er kjempefornøyde med dommen. Retten har kommet frem til at uansett hvorfor og hvordan pengene er overført, har The Hives hatt nytte av dem. Derfor skal de også betales tilbake, sier Berggren.

Saksøker hverandre

Dommen er bare første skritt i en lang rettsdans der svenske artister saksøker hverandre. The Hives har saksøkt Tambourine Studios for ni millioner samt sitt eget regnskapsselskap for 177 millioner kroner.

Samtidig har Tambourine saksøkt The Hives, og The Ark har saksøkt The Hives, The Cardigans og Weeping Willows.

Tidligere har Timbuktu saksøkt The Hives, Europe, Sountrack of Our Lives, Weeping Willows og the Ark for til sammen fem millioner. Disse søksmålene er delvis løst gjennom forlik.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP