Hopp til innhold

Brødre

Mano og Sharan (lillebror) reiser fra Irak til Norge og søker om asyl. De drømmer om et nytt liv, en god framtid i et fredelig land. Men drømmer blir sjelden til virkelighet, noe de to brutalt får erfare i møtet med skyggesiden av det norske samfunnet.

Mano og Sharan
Foto: NRK

Mano (Kamal Mustaffai) og Sharan (Rebaz Jamal Rashid) er ikke brødre, som tittelen på serien kanskje får oss til å tro.

Sharan er foreldreløs og har lenge bodd sammen med Mano og hans foreldre, i landsbyen deres i et karrig fjellandskap i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Menneskesmuglere

De unge mennene ser ingen fremtid i Kurdistan, der militssoldater gjør livet utrygt og det verken fins arbeid eller skole.

En dramatisk hendelse snur opp ned på tilværelsen, og Mano bestemmer seg for å reise. Sharan blir med, og og de betaler menneskesmuglere for å komme seg til Norge.

Sharan og Mano på lugaren

De to vennene blir smuglet om bord i danskebåten. Ferden nærmer seg slutten.

Foto: NRK

Fulle av håp og drømmer setter de beina på norsk jord, men de oppdager fort at det ikke er så lett som de trodde å få bli i Norge.

Bøker og kriminelle

Vanskeligheter og motgang til tross. De to møter andre som på ulikt sett inkluderer dem i det norske samfunnet.

Den bokelskende Sharan blir kjent med bibliotekaren Marianne (Nina Ellen Ødegård), huseieren Kaspar som han leier hybel hos, og advokaten Unni.

Mano møter Bjørnar (Joachim Rafaelsen), som har en frynsete bakgrunn og tvilsomme idéer, og gjennom ham Audun, som frister med at han kan skaffe pass mot noen gjentjenester.

«Brødre» er en historie om en reise og om vennskap. Det handler om hvilke ekstreme handlinger man kan drives til, i søken etter å gjøre det beste for hverandre.

Karakterene

MANO

Mano

Mano spilles av Kamal Mustaffai.

Foto: NRK

Mano er en viljesterk, handlekraftig og selvopptatt karakter. Han er i stor grad en type som får ting til å skje rundt seg. Mange vil sikkert si at Mano har noe farlig ved seg. Det er mest på grunn av et truende ytre, men de som kjenner ham vet at han hater vold og aggresjon. Mano ønsker fred og harmoni rundt seg – men mest av alt i seg selv.

SHARAN/LILLEBROR

Lillebror og Mano

Sharan spilles av Rebaz Jamal Rashid.

Foto: NRK

Har alltid levd i skyggen av sin storebror Keiwan og alltid trengt noen som passer på ham. Når storebroren en dag blir liggende i en blodpøl på fotballbanen, brutalt drept av en militsgruppe i Nord-Irak, blir Lillebror alene. Han som alltid har levd et liv i drømmer, slentrende etter sin ledestjerne, må for første gang stå på egen ben.

BJØRNAR

Bjørnar

Bjørnar spilles av Joachim Rafaelsen.

Foto: NRK

Bjørnar er en kriminell fyr som sitter inne for en annen når han møter Mano i fengselet. Han er en søkende type med litt manglende realitetsorientering. Store planer har en tendens til å falle i grus, og han er overmodig med tanke på at han utfordrer større fisker enn seg selv.

MARIANNE

Marianne

Marianne spilles av Nina Ellen Ødegård.

Foto: NRK

Bibliotekar. Blir kjent med Lillebror når han kommer for å hente bøker til norskkurset han skal begynne på. Marianne er en litt forsiktig type, men kan være impulsiv når hun vil. Etter først å ha vært avvisende og knapp mot Lillebror får hun raskt omtanke for ham. De to utvikler et vennskap som blir livsviktig for Lillebror når Mano roter seg inn i trøbbel.

AUDUN

Audun

Audun spilles av Anders Mordal.

Foto: NRK

Sjefsskurken. Audun er kriminell i en helt annen liga enn Bjørnar. Han er profesjonell tvers igjennom, får andre til å gjøre de ubehagelige tingene for seg, til og med sone dommer i fengsel. Han har makt, penger og er en type du ikke tuller med. Audun får makt over Mano og skjønner hvordan han skal bruke den.

UNNI
Advokaten til Sharan, som gir ham de gode nyhetene om at han har fått opphold i Norge. Er en asyladvokat med stort engasjement for klientene sine og er oppriktig opptatt av at Sharan skal få det bra.
I rollen: Turid Gunnes

KASPAR
En ensom villaeier på Nordstrand utenfor Oslo, som har leid ut kjellerhybelen sin til Sharan. Er forsiktig og litt mistenksom i starten, men viser seg å ha et varmt hjerte og er omsorgsfull overfor Sharan når han trenger hjelp. Myker veldig opp etter en stund og ender med å dele sin livsfilosofi med Sharan.
I rollen: Erik Hivju

SULIMAN
Norsk politimann med kurdisk bakgrunn. Kommer i kontakt med Sharan fordi politet jakter på Mano, som oppholder seg ulovlig i Norge. Prøver å få Mano til å melde seg og sier han skal hjelpe.
I rollen: Irasj-Marcello Asanti

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP