Normal

Brev frå Vidkun Quisling til Maria Quisling

Min elskede Maria,

Jeg får ikke anledning til mer å ta avskjed fra dig, og sender dig derfor med dette mitt sisste farvel og min hjertelige takk for allt.
Takk for din enestående trofasthet og kjærlighet mot mig. Og ikke minst takk for allt hvad du har vært for mig i disse siste tunge og vanskelige måneder. Storartet har du vært.
Mitt hjerte er fyllt av takknemlighet og kjærlighet til dig, og min største sorg er å måtte forlate dig, min så inderlig elskede.
Men jeg skal alltid være dig nær, og en gang møtes vi sikkert igjen ansikt til ansikt.

Måtte Gud styrke og bevare dig i alle ting. Sett din lit til ham. Overgi dig helt til ham.
Tro på Gud og tro på mig. Vær sterkt og frimodig.
Kanskje også dette kan bli til velsignelse, og sorgen en gang vendes om til glede.
Jeg bøier mig for Guds vilje. For en dypere mening må det være i dette, det får både du og jeg tro og sette vår fortrøstning til.

Jeg ønsker som avtalt å bli begravet på Gjerpen kirkegård. Du vil ordne dette på beste måte med Hauge som sikkert vil hjelpe dig.

Vær så nu min elskede ikke alt for bedrøvet over dette tunge slag. Søk å finne de lyse og gode sider. Og bevar alle gode minner. Hvor jeg er glad at vi har funnet hinannen fullt ut og tilgitt alt!

Maria, jeg elsker dig til døden og utover døden. Husk på vårt samliv, og at vi skal møtes igjen. Bevar mitt minne. Ha takk for allt.

Hjertlig hilsen til Jørgen og andre.

Gud velsigne og bevare dig min elskede.

Din Vidkun

Mine siste tanker er hos dig!

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix