Hopp til innhold

Brev frå Eva Sars Nansen til Fridtjof Nansen

Kjære elskede søte søte Fridtjoffen min

Hvor god og søt du var som skrev til mig, jeg fik dit brev straks jeg kom hjem til mor og du kan tro jeg blev glad. Og saadan leven du hadde for at faa tak i blyanten.

Ja du er nok glad i mig du du Deiligheten min. Det var fælt i gaaraftes, jeg tror næsten jeg holdt paa at besvime af sorg, da du var gaaet gik jeg omkring i stuen som en Tussing mens taarerne silet af mig og jeg skjalv over alle lemmer. Og saa krøp jeg opp i den store tomme sengen vor og tutet mig i søvn. Da jeg vaagnet imorges, var det lidt bedre med mig, og jeg saa tingene lidt lysere an. Maaneden gaar nu vel den ogsaa, gutten min hvor vi skal ha’ det deilig da, aa jeg skal bli saa lykkelig saa lykkelig naar jeg igjen skal faa trykke mig op til dig og holde dit kjære hode imellem hænderne mine og snuse og slikke og klappe paa det.

Jeg elsker dig saa skrækkelig! Jeg trives ikke hjemme hos mor mer du, det er vist stygt af mig, for de glæder sig saa alle sammen over at have mig, men jeg bare tenker paa det deilige hjemmet vort med du og jeg ganske alene, og saa væk med menneskene! Hvis jeg ikke faar komme med til Nordpolen, dør jeg, det følte jeg da du sagde farvel til mig igaar.

Graat du lidt du også?

Jeg synes jeg husker det blev endnu vaadere i ansiktet mit, da du kom til. Du var saa søt som skrev med graaet papir, tegn paa din længsel. Mens jeg sidder her og skriver, er det ”grand ballade” i næste værelse med Laate og Andrea, saa det er ikke saa greit at samle tankerne.

Jeg skal skrive ofte, det blir kanskje oftere end du kan faa klare det lest.

Imorgen gaar jeg til Skjelderup og viser mig frem, tænk Fru Sjøtt siger man maa næsten ikke bevæge sig i de første 2 maaneder efter saadan historie, det havde en tysk læge sagt til hende.

Paa den maade skulde jeg være nødt til at holde mig i ro hele Februar uden at komme paa ski. Er ikke det noget vrøvl?

Nu spørger jeg Skjelderup. Lev vel min Fridtjofgut og tænk ofte paa mig stakkels lille Evapadde, som har saadan lyst til at kysse kysse kysse dig!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters