Hopp til innhold

Juryen: – Dette er modig teater

Teaterstykket «Manifest 2083», som handler om terrordømte Anders Behring Breivik, har fått pris i Danmark.

Instruktør Christian Lollike

«Manifest 2083» er skrevet og instruert av danske Caféteatrets leder Christian Lollike.

Foto: Erik Refner / NTB scanpix

Det har bare Olaf Højgaard, på rollelisten.

På scenen sto bare én skuespiller, som ville forstå hvordan det var å være Breivik. Det var modig teater. Teaterstykket er ingen hyllest av terroristen.

Juryen for Reumert-prisene

Stykket ble også satt opp i Norge, til tross for protester. Det var særlig Nasjonal støttegruppe etter 22. juli som følte seg støtt.

Det stanset ikke Lollike som mente det var behov for å konfrontere oss selv med hva som skjedde, og hvordan det kunne skje.

Video fdc46654-e915-4048-9cf4-967a2b66feec.jpg

VIDEO: Teaterdirektør Christian Lollike og skuespiller Olaf Højgaard, som skal spille terroristen, forsvarer Breivik-teater tross reaksjoner. Se hele reportasjen fra Danmarks Radio.

Årets Reumert er Danmarks mest prestisjefylte scenekunstpris. Hvert år deles det ut 26 priser i 16 forskjellige kategorier. Christian Lollike ble også Årets Dramatiker og vant prisen for Årets Forestilling.

– Har rett i alt

– Jeg har alltid ment at Reumert-komiteen har tatt feil i alt. Men i år synes jeg de har rett i alt, sa Chritian Lollike, med glimt i øyet, til dansk kulturnytt på nett.

Han har skrevet og regissert «Skakten», om nynazisme, «Manifest 2083», om terror og satireforestillingen «Kagefabrikken» der han harselerte over sunnhetsprofeter og personlig «coach».

Sterke krefter i sving

NRK.no anmeldte CaféTeatrets forestilling «Manifest 2083» da det hadde premiere i København i oktober i fjor.

Fra forestillingen Manifest 2083

Olaf Højgaard som Anders Behring Breivik

Foto: Søren Solkær Starbird

– Kan hende er det vanskeligste å være norsk på en forestilling som denne. Kan hende er marerittet i ferd med å blekne, men det er likevel ikke langt unna i minnet. Og så kommer teaterstykket. Et kontroversielt og mediestormende prosjekt. Trenger vi det? spurte anmelder Karen Frøsland Nystøyl.

Og svarte seg selv: «I utgangspunktet: Ja. Dette er kunstens rett og plikt.»

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.