Hopp til innhold

Brandt-prisen til Sverre Dahl

Årets Willy Brandt-pris tildeles oversetter og dr. philos. Sverre Dahl. – En enestående brobygger mellom tysk og norsk kultur, mener Willy Brandt-stiftelsen.

Sverre Dahl
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsens årlige pris ble i går tildelt oversetter og litteraturhistoriker Sverre Dahl. Han deler prisen med Klaus-Ewald Holst, leder av gasselskapet Verbundnetz Gas AG.

Willy-Brandt-prisen tildeles personer eller institusjoner som har gjort en fremragende innsats i utviklingen av forholdet mellom Tyskland og Norge.

– Har en enestående posisjon

I begrunnelsen heter det blant annet at «som oversetter av betydningsfulle, tyskspråklige forfattere har Sverre Dahl en enestående posisjon som formidler av tysk litteratur og filosofi til det norske publikum».

Willy Brandt-prisen

Tidligere vinnere av Brandt-prisen: Wenche Myhre, forfatter Jostein Gaarder og tidl. statsminister Kåre Willoch.

Foto: Anne Liv Ekroll/Thomas Bjørnflaten / NRK/Scanpix

Dahl har oversatt over hundre verk fra tysk til norsk – alt fra klassikere som Goethe og Schiller til nobelprisvinneren Heinrich Böll og den unge tyske forfatteren Daniel Kehlmann.

I stiftelsens nettside står det også at «tysk skjønnlitteratur og filosofi er blitt levendegjort på norsk av Sverre Dahl», og at oversetteren har vært «en enestående brobygger» mellom tysk og norsk kultur.

Dahl mottok i 2004 den første Kritikerprisen for oversettere. Han har også fått den tyske og den østerrikske fortjenesteorden, Bokkubbenes oversetterpris i 1996, Den østerrikske statspris for litterær oversettelse i 2000 og Det Norske Akademis Pris til minne om Thorleif Dahl i 2006.

Tidligere mottagere av Willy Brandt-prisen er blant andre Jostein Gaarder, Wenche Myhre, Inge Lønning og Kåre Willoch.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters