Brandt-prisen til Sverre Dahl

Årets Willy Brandt-pris tildeles oversetter og dr. philos. Sverre Dahl. – En enestående brobygger mellom tysk og norsk kultur, mener Willy Brandt-stiftelsen.

Sverre Dahl
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsens årlige pris ble i går tildelt oversetter og litteraturhistoriker Sverre Dahl. Han deler prisen med Klaus-Ewald Holst, leder av gasselskapet Verbundnetz Gas AG.

Willy-Brandt-prisen tildeles personer eller institusjoner som har gjort en fremragende innsats i utviklingen av forholdet mellom Tyskland og Norge.

– Har en enestående posisjon

I begrunnelsen heter det blant annet at «som oversetter av betydningsfulle, tyskspråklige forfattere har Sverre Dahl en enestående posisjon som formidler av tysk litteratur og filosofi til det norske publikum».

Willy Brandt-prisen

Tidligere vinnere av Brandt-prisen: Wenche Myhre, forfatter Jostein Gaarder og tidl. statsminister Kåre Willoch.

Foto: Anne Liv Ekroll/Thomas Bjørnflaten / NRK/Scanpix

Dahl har oversatt over hundre verk fra tysk til norsk – alt fra klassikere som Goethe og Schiller til nobelprisvinneren Heinrich Böll og den unge tyske forfatteren Daniel Kehlmann.

I stiftelsens nettside står det også at «tysk skjønnlitteratur og filosofi er blitt levendegjort på norsk av Sverre Dahl», og at oversetteren har vært «en enestående brobygger» mellom tysk og norsk kultur.

Dahl mottok i 2004 den første Kritikerprisen for oversettere. Han har også fått den tyske og den østerrikske fortjenesteorden, Bokkubbenes oversetterpris i 1996, Den østerrikske statspris for litterær oversettelse i 2000 og Det Norske Akademis Pris til minne om Thorleif Dahl i 2006.

Tidligere mottagere av Willy Brandt-prisen er blant andre Jostein Gaarder, Wenche Myhre, Inge Lønning og Kåre Willoch.

Kulturstrøm

 • Utgir norsk stumfilm

  Nasjonalbiblioteket utgir en blu-ray med det som er bevart av cirka 20 norske stumfilmer fra 1910-tallet, under tittelen «Stumme filmspor». To av filmene er nesten komplette: Melodramaet «Under forvandlingens lov», som kombinerer historiefortelling med attraksjonsscener, og «Revolutionens datter» (bildet), en folkekomedie ispedd både arbeideropprør, kjærlighet og boksing.

  Stillbilde fra den norske stumfilmen Revolutionens datter
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.