Hopp til innhold

Børre Sæthre på festspill

Han har omskapt Bergen Kunsthall til en verden av skjønnhet og uhygge. Fra det totale mørke til overjordisk lys. Fra teknologien kulde til drømmenes og mytologiens mystiske verden.

"Isslottet" Børre Sæthre/Bono 2007
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Børre Sæthres festspillutstilling i Bergen Kunsthall eksploderte i mediene da den åpnet 24. mai. Vi har likevel lagt Kunstreisen hit. Både for å ta dere lyttere med på vår opplevelse av utstillingen, og for å formidle den lydmessige opplevelsen kunstneren også inviterer oss med på.

Den store eksplosjonen

”From someone who nearly died but survived” står det med sirlige bokstaver ved inngangspartiet. Det må dreie seg om liv og død! Fra det mørke inngangsrommet setter vi kurs mot den sterkeste lyden i det innerste rommet.

Der dundrer det som i kanoner, og alt er svart. Bortsett fra en lyseksplosjon på videoskjerm i takt med skuddene. Det store ”bang” – jordens tilblivelse? Eller endeligt? Homoerotiske tekster på liten skjerm kan minne om andre eksplosjoner….

Kontraster og teknologi

Det tikker og piper, både i det hvite siderommet og det helt sorte siderommet vi kom inn i. Et kaldt relieff inndelt i 7 x 5 deler. Og lyder, lyder – overalt. Titteskap på veggen (3 + 2 = 5) med datalignende koder og tegn i stadig bevegelse.

Fra det mørke rommet ser vi en ny verden gjennom skyvedøren. Den er lys og overveldenede med tak og vegger av skumplastputer lagt i sirlig mønster. Lyssatt som om vi var inni en isbre. Lyden er død og illevarslende lyder borte. Det lyser varmt bak veggen mot neste rom.

Pegasus/Børre Sæthre/Festspillutstillingen/Bono 2007
Foto: Nina Skurtveit / NRK

 

 

Pegasus og drømmen

Der inne møter vi en drømmeverden – uten helt å vite hva det er. Inni en enorm monter skimter vi vinger og et hestehode. Setter vi oss på huk, ser vi det stige frem fra tåken. Og titter vi i taket, trer den bevingede, steilende hesten klart frem. En myteomspunnen skjønnhetsåpenbaring. Fremdeles lyder fra fem kuler på gulvet. Myke drømmer mot det harde og teknisfiserte.

Ravner på Festspillutstillingen/Børre Sæthre/Bono 2007
Foto: Thor Brødreskift

Ravner og chiffon

I det sist rommet vi besøker er 7 ravner plassert på en hvit oppsats. Sort teppe og florlett, ishvitt stoff fra tak til gulv. Lyder. Igjen har Børre Sæthre gitt oss kontraster. Åtseldyr i dødens tall. Det er her vi tar oppsummeringen av våre inntrykk og nøster våre assosiasjoner og de underliggende meningene……..

Festspillene i Bergen er slutt, men denne utstillingen står helt frem til 19. august. Ta turen til Bergen Kunsthall om du kan! 

Kulturstrøm