Børge Brende

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, var gjest i Stjerneklart mandag 22. mars.

Børge Brende Røde Kors
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Børge Brende ble født 25. september 1965 i Odda som sønn av ingeniør Knut Brende og hans kone, husøkonom Kari Wesche. Familien flyttet til Trondheim da Børge var et par år gammel, og Børge vokste opp på Nardo sammen med foreldrene og lillesøster Urda. Han gikk i speideren og drev med svømming utenom skoletiden. Tidlig tok han del i familiebedriften som «flisgutt».

Som 14-åring begynte han på politisk grunnkurs hos Marvin Wiseth, senere ordfører i Trondheim. 15 år gammel dro han på AFS-studium i USA. Han ble medlem av Unge Høyre og ble politisk sekretær i Landsforbundet som 20-åring. I 1986 ble han valgt som 1. nestleder, et verv han hadde til 1988 da han ble valgt til leder. Han var politisk rådgiver for Høyres leder Rolf Presthus og Høyres stortingsgruppe i 1986 og 1987, samtidig som han var medlem av styret i Afghanistan-hjelpen. I stortingsperioden 1989-93 var han 2. vararepresentant for Sør-Trøndelag. Etter at han gikk av som leder i Unge Høyre, jobbet han som økonomisjef i familiebedriften Brende-entreprenør i 2 år.

I 1991 ble han valgt inn i bystyret i Trondheim, leder for Høyres gruppe og medlem av formannskapet, det vil si kommunalråd på heltid. Han var varamedlem både i styret i Husbanken og Trondheim El.verk, samtidig som han var nestleder i Europabevegelsen. I 1994 ble han valgt til 1. nestleder i Høyre, og gjenvalgt til bystyret og formannskapet i Trondheim. Etter å ha vært 1. vararepresentant fra Sør-Trøndelag på Stortinget i perioden 1993-97, ble han valgt inn på fast plass i 1997 og tok sete i finanskomitéen.

I 1997 tok han eksamen ved NTNU i Trondheim og ble cand.mag. med historie mellomfag. Han ble gjenvalgt til Stortinget i 2001, men ble utnevnt til statsråd i Miljøverndepartementet i Kjell Magne Bondeviks 2. regjering. Denne statsrådsposten hadde han i 3 år da han ble utnevnt til statsråd i Nærings- og Handelsdepartementet etter Ansgar Gabrielsen. Han ble i den forbindelse utnevnt til kommandør av St. Olavs orden.

Han satt som statsråd til regjeringen Bondevik måtte gå av etter valget i 2005. Børge Brende ble valgt inn på Stortinget for tredje gang på fast plass i 2005 og tok denne gang først sete i Energi- og miljøkomitéen, så i 2008 i finanskomitéen. Men da han fikk jobben som Managing Director i World Economic Forum i Geneve i 2008, fikk han permisjon fra Stortinget. Etter 1 år i utlandet, vendte han hjem til Norge som generalsekretær i Norges Røde Kors i fjor. Sammen med Kristin Clemet, Erling Norvik og Svenn Stray ga han ut et debattskrift til Kåre Willoch i 1993 som het ”Politikk og ansvar”.

Børge bor i Oslo sammen med kona Torild og har to sønner på 20 og 16 år.

Stjerneklart med Børge Brende, NRK P1, mandag 22. mars kl 22.05

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs