NRK Meny
Normal

Bollywood kommer!

En film og du er hekta. Bollywood bergtar et stadig større publikum her til lands.

Mujhse Dosti Karoge
Foto: Yash Raj Films

I sommer er det endelig duket for en skikkelig føljetong av nye Bollywood-produksjoner på NRK2. Hver fredag står sang, dans og action på programmet. Lær om Bollywood her!

Særpregede kjennetegn

Bollywood er fellesbetegnelsen på filmer produsert i den indiske byen Mumbai, byen som tidligere het Bombay. En klassisk Bollywood-produksjon har en fast struktur, derfor er filmene kjent for å være rundt tre timer lange. Filmene handler om problemer innenfor tradisjoner, kultur, religion eller klasseskille for å nevne noe. Alle filmene har et visst antall musikalske innslag. Disse sangene er mer integrert i filmene enn sangene på et vestlig soundtrack. En populær sang kan til og med være med og gjøre en film populær.

Følelser

Saathiya_film

Fra filmen Saathiya

Foto: Yash Raj Films

- Det som kjennetegner Bollywoodfilmer er følelser, sier Nasrullah Quershi, festivalsjef for Bollywoodfest.

Karakteristisk for Bollywood er at kjærlighet uttrykkes med dans og sangnummere.

- De som ikke har et forhold til Bollywoodfilmer, ser på dette som absurd. Hvorfor synger de på gata, tenker de kanskje? Men hvis du føler kjærlighet, så synger hele verden med. Og dette vises i indiske filmer.

- Er det lov å kysse?

- Ja, det har vært masse kyssing de siste fem årene. Det var ikke så vanlig før. Blant annet på grunn av at det var strengere sensur, men også fordi det ikke er nødvendig. Det er mer romantisk uten kyss.

Nok en grunn er at Bollywoodfilmer er familieunderholdningsfilmer.

- Man må tenke på at familien skal se disse sammen, sier Quershi.

Ny utvikling

De siste årene har Bollywood-filmenes popularitet på verdensbasis eksplodert. Dette har ført til flere filmatiske endringer. Bransjen er blitt langt bedre på teknikk, dramaturgi og stilen er mer differensiert enn tidligere. Fra å være en stor smeltedigel av følelser, romantikk, humor, action, krim, thriller og drama, har også Bollywood-sjangrene blitt mer rendyrket slik som i Hollywood. I tillegg lages det også såkalte crossover-filmer som krysser Bollywood og Hollywood. Filmer som ”Monsoon Wedding”, Bend it Like Beckham” og ”Bride and Prejudice” er eksempler på dette.

Stor interesse også i Norge

Abhishek Bachchan

SUPERSTJERNE: Abhishek Bachchan

Foto: Yash Raj Films

Mellom 100 000 til 150 000 mennesker her til lands ser fast på Bollywood-produksjoner enten på kino eller dvd, anslår Shahzad Ghufoor, innehaver av butikken Bollywood.no. Det er også et stadig voksende marked for tjenester som wallpaper – det vil si bakgrunnsbilder for mobiler og dataskjermer, ringetoner, og nyhetsbrev.

Følgeskaren er ikke bare publikum av indisk og pakistansk opprinnelse, som følge av språket. Flerkulturelle grupper som irakere, iranere, arabere, nordafrikanere og sigøynere interesserer seg for sjangeren. Shahzad Ghufoor har også registrert en økende interesse blant etniske nordmenn de siste årene.

For alle

- Bollywoodfilm er for alle, det krever ingen forkunnskaper eller spesielle kulturelle eller religiøse verdier eller tilhørighet, sier Ghufoor.

Quershi stemmer i.

- Disse filmene lages for alle. De er lett dramatisert, og til og med småbarn forstår dem, sier han.

De fleste av filmene er tekstet på enten norsk eller engelsk. Så sant de ikke er piratkopiert da. Bollywood gir et godt grunnlag for innblikk i sør-asiatisk kultur.

Dhoom 2

ACTION: Dhoom 2 har enda raskere motorsykler enn den første Dhoom-filmen.

Foto: Yash Raj Films

Bollywood i Norge

Hvert år arrangeres filmfestivalen Bollywoodfest på Soria Moria kino i Oslo. I år er den fra 10. – 16. august. Arrangøren holder også kurs i Bollywood dans og foredrag om Bollywood for spesielt interesserte.

Ellers har Cinema Bollywood faste visninger av Bollywood filmer året rundt, fordelt på Oslo (Symra og Soria Moria), Sandvika kino, Drammen kino, Lillestrøm kino, Ski kino og Bergen kino. Program for de forskjellige visningene settes opp på respektive kinoers websider og trykket program for øvrig.

Nettsidene til Desi og Soundasia er for mennesker som er interessert i desikulturen. Internasjonale nettsteder finner du på www.nrk.no/bollywood . Og skulle du fortsatt være sugen og nysgjerrig, er det bare et sted som kan tilby mer – India!

God fornøyelse og en god Bollywoodsommer!

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3