Bokbloggerne - de nye synserne

Bak navn som «Bokelskerinnen», «Knirk» og «Dipsolitteraten» skjuler det seg mennesker med en felles lidenskap – de elsker å lese, og de blogger om det.

Bokbloggere

Blogger som handler om bøker og litteratur skyter opp som paddehatter på nettet.

Foto: (Montasje) / NRK

 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bokbloggerne utfordrer den litterære samtalen og det etablerte kritikk-hierarkiet med sin egen smak og sin egen dagsorden. Hør hva de «tradisjonelle» anmelderne mener om dette i Bok i P2 .

Litteraturkritiker Knut Hoem møter blant andre Norges beste blogger – « Virrvarr », og bokbloggeren « Bokdama ».

Stort nettsamfunn

Fenomenet tiltrekker seg stadig flere som har noe på hjertet. I løpet av få år har bokbloggere vokst seg til et stort samfunn på nettet. For disse bloggerne elsker opplevelsen som bøker gir.

– Når du har hatt en stor opplevelse, har du lyst til å dele det med noen, sier Lise Grimnes, som blogger om bøker under navnet Knirk .

Hun publiserer innlegg flere ganger hver uke.

– Når jeg vet at jeg har mange lesere, må jeg jo blogge litt, sier hun til Bok i P2.

Kommet for å bli

– Jeg har selv fått åpnet helt nye verdener, og lest bøker som jeg ikke ellers ville tenkt på, sier hun om det å lese andres blogger.

Knirk har stor tro på bloggingens fremtid.

– Jeg ønsker meg mer diskusjon, og at denne arenaen brukes, sier hun.

Vil hjelpe debutantene

Utenfor Norge har litteratur-blogging vokst seg stort, og på bokmessene i både Europa og USA har bokbloggere nå fått egne stands og samlinger.

– I utlandet blir bokbloggere betraktet enda mer profesjonelt enn her. Der er det vanlig at de har kontakt med flere forlag som sender anmeldereksemplarer, slik de gjør til journalister, sier Elin B. Johansen – som blogger på Bokelskerinnen .

I høst var hun på topp blant bokbloggerne her i landet, ifølge Bloggbarometeret Bloggurat . Johansen har også en stor leserskare som følger den engelske versjonen av bokbloggen hennes – The Norwegian Book Girl .

– Jeg er mest opptatt av å spre kunnskap om litteratur, om debutanter og få folk til å lese mer. Det er viktig for meg. Hvis jeg kan hjelpe en debutant til å få flere lesere, er det kjempebra, sier hun.

Om egne interesser

Janicke Heldal Stray – alias Janke – har selv fulgt Knirk siden hun begynte å blogge. Nå blogger hun om alt fra lyrikk til reiselitteratur. Hun synes det er fint å få tilbakemeldinger og kommentarer på ting hun har skrevet.

– På denne måten varer bok-opplevelsen enda lenger sier Heldal Stray.

Nisjebloggere har en undervurdert stemme, mener hun.

– Det er ofte jeg er uenig med det som står i avisene. Da har jeg ikke noen annen mulighet for å ta til motmæle enn ved å blogge om det, sier hun.

Delta i debatten

Hva mener DU om bokblogging? Diskuter #bokblogg på nrkbok på Twitter .

Kulturstrøm

 • Lisa Banes død etter påkjørsel

  Den amerikanske skuespilleren Lisa Banes (65) er død, ifølge Entertainment Tonight.

  Hun ble påkjørt av en scooter i New York den 4. juni, og døde av skadene. Føreren stakk av fra åstedet.

  Banes er mest kjent for sine roller i Gone Girl og Cocktail.

  En representant for familien sa tirsdag at de var knust et hennes «tragiske og meningsløse bortgang».

  Lisa Banes
  Foto: Charles Erickson
 • Madrugada skal på europaturné

  Sivert Høyem, Frode Jacobsen og Jon Lauvland Pedersen jobber med ny musikk og skal ut på europaturné fra februar til april neste år, melder bandet i en pressemelding. I Norge er det Oslo Spektrum som får besøk av bandet 4.-5. februar 2022, før de europeiske scenene venter. Madrugada ble oppløst i 2008, men gjenforent i 2019. Billetter slippes onsdag 16. juni.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK