Bokbloggerne - de nye synserne

Bak navn som «Bokelskerinnen», «Knirk» og «Dipsolitteraten» skjuler det seg mennesker med en felles lidenskap – de elsker å lese, og de blogger om det.

Bokbloggere

Blogger som handler om bøker og litteratur skyter opp som paddehatter på nettet.

Foto: (Montasje) / NRK

 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bokbloggerne utfordrer den litterære samtalen og det etablerte kritikk-hierarkiet med sin egen smak og sin egen dagsorden. Hør hva de «tradisjonelle» anmelderne mener om dette i Bok i P2 .

Litteraturkritiker Knut Hoem møter blant andre Norges beste blogger – « Virrvarr », og bokbloggeren « Bokdama ».

Stort nettsamfunn

Fenomenet tiltrekker seg stadig flere som har noe på hjertet. I løpet av få år har bokbloggere vokst seg til et stort samfunn på nettet. For disse bloggerne elsker opplevelsen som bøker gir.

– Når du har hatt en stor opplevelse, har du lyst til å dele det med noen, sier Lise Grimnes, som blogger om bøker under navnet Knirk .

Hun publiserer innlegg flere ganger hver uke.

– Når jeg vet at jeg har mange lesere, må jeg jo blogge litt, sier hun til Bok i P2.

Kommet for å bli

– Jeg har selv fått åpnet helt nye verdener, og lest bøker som jeg ikke ellers ville tenkt på, sier hun om det å lese andres blogger.

Knirk har stor tro på bloggingens fremtid.

– Jeg ønsker meg mer diskusjon, og at denne arenaen brukes, sier hun.

Vil hjelpe debutantene

Utenfor Norge har litteratur-blogging vokst seg stort, og på bokmessene i både Europa og USA har bokbloggere nå fått egne stands og samlinger.

– I utlandet blir bokbloggere betraktet enda mer profesjonelt enn her. Der er det vanlig at de har kontakt med flere forlag som sender anmeldereksemplarer, slik de gjør til journalister, sier Elin B. Johansen – som blogger på Bokelskerinnen .

I høst var hun på topp blant bokbloggerne her i landet, ifølge Bloggbarometeret Bloggurat . Johansen har også en stor leserskare som følger den engelske versjonen av bokbloggen hennes – The Norwegian Book Girl .

– Jeg er mest opptatt av å spre kunnskap om litteratur, om debutanter og få folk til å lese mer. Det er viktig for meg. Hvis jeg kan hjelpe en debutant til å få flere lesere, er det kjempebra, sier hun.

Om egne interesser

Janicke Heldal Stray – alias Janke – har selv fulgt Knirk siden hun begynte å blogge. Nå blogger hun om alt fra lyrikk til reiselitteratur. Hun synes det er fint å få tilbakemeldinger og kommentarer på ting hun har skrevet.

– På denne måten varer bok-opplevelsen enda lenger sier Heldal Stray.

Nisjebloggere har en undervurdert stemme, mener hun.

– Det er ofte jeg er uenig med det som står i avisene. Da har jeg ikke noen annen mulighet for å ta til motmæle enn ved å blogge om det, sier hun.

Delta i debatten

Hva mener DU om bokblogging? Diskuter #bokblogg på nrkbok på Twitter .

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseet får 200 millioner

  Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser. Gaven har de fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond.

  – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (NTB).

  Varig sikring av skipene kan ikke vente lenger.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Forfattere investerer i publisering

  Forfattere investerer i en ny selvpubliseringsplattform som skal folkefinansieres. BoldBooks har en aksjebasert crowdfunding som åpner 29. juni, og i forkant er det 165 personer som har forhåndsbestilt aksjer for 2,5 millioner kroner.

  Gründer og daglig leder for BoldBooks, Kristin Over-Rein opplyser i en pressemelding at de har fått med Unni Lindell, Hanne Kristin Rohde, Arne Berggren og flere andre forfattere på investorsiden.

  Bestselgerforfatteren Unni Lindell har tidligere meldt seg ut av Den norske Forfatterforening, og byttet forlag fra Aschehoug til Capitana, senere Strawberry – der hun selv understreker at hun akter å forbli som forfatter.

  Hanne Kristin Rohde uttaler at det ikke lenger «bør være en selvfølge at et forlag skal overta eiendomsretten til verket for alltid» (NTB).