Hopp til innhold

Vant halv million i krimkonkurranse

Debutanten Lars Ove Sæther vant Cappelen Damms krimromankonkurranse. Prisen er på 500.000 kroner.

Lars Ove Sæther

Lars Ove Sæther mottok premiesjekken på en pressekonferanse i formiddag, for krimroman «Hanegal» .

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Krimromanen «Hanegal» handler om den unge, nyutdannede kvinnen Jenny Brox, som har fått sin første jobb i Kripos.

– Håpet mitt er å skrive både flere Jenny Brox-bøker, og thrillere, sier Lars Ove Sæther.

– Er du en ny Jo Nesbø?

– Så langt har jeg ikke tenkt. Jeg tror stilen er veldig forskjellig. Men jeg håper at mange har lyst til å lese den. Jeg tenker også at det merkeligste øyeblikket i mitt liv, kommer til å bli når jeg en dag sitter på flyet og ser noen som leser boken som jeg har skrevet. Det blir virkelig rart.

Chris Tvedt

Juryleder Chris Tvedt.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Vinneren ble kunngjort på en pressekonferanse i forlagets lokaler i formiddag. Juryleder Chris Tvedt mener Sæthers manus pekte seg sterkt ut.

– Han klarer å lage en tone som er helt hans egen, og det er et fantastisk miljø fra Romsdalen. Det var rett og slett så spesielt og så bra, at det pekte seg ut. Det at han er IT-mann og selvstendig næringsdrivende gjør dessuten at han har en helt atypisk bakgrunn. Gudskjelov at han ikke er enda en journalist, sier Chris Tvedt begeistret.

Det dystre nordiske

Norsk og nordisk krim får mye oppmerksomhet i utlandet for tiden.

– Det er kanskje eksotisk for andre enn oss. Mørke kvelder og mørk natur, har nok noe å si, sier Lars Ove Sæther.

– Det er en mørk historie i et trivelig bygdemiljø. Det stedet jeg skiver om, kjenner jeg ganske godt.

Det var ingen andre alternativer. Historien måtte starte i Eidsvåg i Møre og Romsdal. Hit drar den ferske Kripos-etterforskeren Jenny Brox, for å bistå det lokale politiet i en drapssak. Da avdødes bror skal varsles på den øde gården Tverrmoen, åpner politiet døren til et mareritt.

– Hvorfor ville du legge starten av romanen til nordvestlandsk natur?

– Stedet oppfyller de kriteriene for å være idyllisk bygd. Det er en fin plass, og det ligger dessuten et psykiatrisk sykehus i nærheten, forteller han.

Inspirert på Syden-tur

Hanegal

Krimdebuten 'Hanegal', av Lars Ove Sæther.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Sæther kom på hele plottet til romanen mens han lå på en solseng i Syden. Om natten hadde en galende og skrikende hane i hønsehuset rett ved siden av hotellrommet, holdt både ham og kona våken.

– Er dette virkelig en hane som skriker så fælt, eller kan det være et menneske? tenkte Sæther der han lå i hotellsengen og ble holdt våken av all støyen.

Neste morgen var historien klar.

– Mens jeg lå der på solsengen, landet hele plottet på noen minutter. Jeg skrev ned historien i grove trekk på en halvtime, forteller han.

Til daglig jobber Lars Ove Sæther med it-sikkerhet i databransjen. Men han har allerede planer om å skrive tre til fire nye bøker om hovedkarakteren Jenny Brox. Han holder dessuten på med å skrive ferdig en thriller-serie.

– Dette er jo utenfor det vanlige området jeg ferdes i. Dette er en hobby. Det er ikke noe jeg har holdt på med siden jeg skrev stil på skolen, sier han.

– Trengte en kvinnelig hovedkarakter

Jenny Brox er hovedkarakteren i Hanegal. hun er nyutdannet fra Oslo, og har fått sin første jobb i Kripos.

– Jeg hadde nok ikke klart å skrive det samme plottet med en mannlig hovedperson. Plottet sitter bedre med henne, enn om det var en mann.

– Det er en tindebestigning å stå med en bok i hånda, midt i livet, sier Sæther.

Selv leser han mest krim og dokumentarer, helst om andre verdenskrig og nyere historie. Philip Kerr og Gillian Flynn er blant favorittforfatterne.

– De skriver mørkt, og det er alltid noe mer bak – ikke bare et mysterium som skal oppklares. I boken min har jeg forsøkt å la en større bakenforliggende historie være det som skaper spenningen.

Anne Fløtaker

Anne Fløtaker i Cappelen Damm.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Cappelen Damm lyste ut konkurransen i fjor, og fristen for å delta gikk ut i januar. Da var det kommet inn over 120 bidrag til konkurransen.

Anne Fløtaker, forlagssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm, forteller at grunnen til at forlaget lyste ut denne konkurransen var at de ønsker å få inn manus fra folk som har ting liggende i skuffen.

– Erfaringen vår når vi lyser ut en konkurranse, er at veldig mange sender inn manus, sier Anne Fløtaker.

Forrige gang forlaget hadde en tilsvarende konkurranse var det romankonkurranse, og tidligere har de hatt en poesikonkurranse.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor