Hopp til innhold

Krimforfattere kupper bokmarkedet

Norges tre største forlag trykket over en halv million nye norske bøker i fjor. 11 bestselgende forfattere reddet bokbransjen.

Bestselgere redder bokbransjen

Bestselgere som Jo Nesbø redder bokbransjen

Forlagsdirektør i Gyldendal, Einar Ibenholt

Forlagsdirektør i Gyldendal, Einar Ibenholt

Foto: NRK

Jo Nesbø har solgt over 18 millioner bøker på verdensbasis og er vår mestselgende forfatter. I fjor var han opptatt med å skrive sin foreløpig siste suksess, kriminalromanen «Politi».

Andre forfattere har ment at han rett og slett er for populær.

Forlagsdirektør Einar Ibenholt mener at norsk bokbransje hadde sett helt annerledes ut uten bestselgerne.

– Kaster skygge

– Vi hadde vært i vanskeligheter. Bestselgerne er viktige, og de gir oss økonomisk handlefrihet, sier Ibenholt.

Store trær kaster lange skygger, og det kan være litt stusslig å befinne seg i det skyggelandskapet. Men samtidig er det en egenskap ved det litterære feltet som alltid har vært der.

Forlagsdirektør i Gyldendal, Einar Ibenholt

Jo Nesbø ga altså ikke ut bok i fjor. Men det var 11 andre norske forfattere som var ute av slagskyggen i 2012 og sto for 56 prosent av boksalget.

Det var Tom Egeland, Unni Lindell, Jørn Lier Horst, Jørgen Brekke, Gunnar Staalesen, Tom Kristensen, Hans Olav Lahlum, Chris Tvedt, Lars Saabye Christensen, Eystein Hanssen og Bjørn Olav Nordahl.

Ti av dem skriver krim, Lars Saabye Christensen er unntaket.

Dette er regnestykket:

Nye norske romaner i 2012

Forlag

Totalt opplag

Bestselgerne

Totalt forfattere

Bestselgende forfattere

Gyldendal

163915

95067

21

4

Aschehoug

210400

115750

29

3

Cappelen Damm

181100

100600

29

4

Total

555415

311417

79

11

Prosent

100 %

56 %

100 %

14 %

Andre forfattere sliter med å nå leserne.

Odda-forfatter Lars Ove Seljestad har gitt ut fire kritikerroste romaner tidligere. I år kom han ut med sin første diktsamling «Storspring» dagen etter at Nesbø ga ut krimromanen «Politi». Han opplevde å havne helt i skyggen av bestselgeren.

– Mediestøvsuger

Lars Ove Seljestad

Lars Ove Seljestad

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Det har jo blitt en stående sannhet blant forfatterkolleger at du ikke lanserer bok samtidig som Jo Nesbø fordi han er en mediestøvsuger, sier Seljestad til NRK.

Han vil kjempe for at forfatterne som ikke havner på bestselgerlistene også blir prioritert av forlagene og sett av leserne.

– Jeg har snakket med kolleger som har vært i bransjen lenger enn meg, helt siden 90-tallet. De sier at det har skjedd en brutalisering og amerikanisering av norsk forlagsbransje, i den forstand at bestselgerne blir viktigere og tar mer plass.

Vil kjempe med nebb og klør

– Jeg vil kjempe med nebb og klør mot den utviklingen. Jeg må ut å slåss for litteraturen og boka mi, sier Seljestad.

Nå står sommeren for døren. Bokkjøperne har feriepenger på konto og all tid i verden. Det er grunn til å tro at mange har med seg Jo Nesbøs bok «Politi» i kofferten.

For Aschehoug forlag er 2013 reddet, for «Politi» er allerede trykket i et opplag på 385 000 bøker.

Redder bokhandlerne

Forfatter Tom Egeland.

Tom Egeland

Foto: Raymond Mosken

Bokhandlerne er også avhengige av bestselgerne.

– Uten dem ville noen kunne holde oppe normal drift, andre ville bukke under på grunn av konkurransen, gå konkurs eller bli nedlagt, sier Borghild Nelson, butikkleder i Tanum bokhandel.

En annen forfatter som kanskje er med i feriekofferten er Tom Egeland. Han er en av våre absolutte bestselgende forfattere.

– Et relativt lavt antall bestselgere drar lasset, og det gagner jo hele bransjen. De fleste forfattere skjønner og godtar at slik er det, sier han.

Jeg har kolleger som er lyrikere. De jubler når salgstallene passerer to-trehundre. For en krimforfatter ville det kanskje føles som en total fiasko.

Tom Egeland, forfatter

– Det vil alltid være noen giganter som drar store deler av bokfeltet, men om det kommer til å være krim om tjue år er ingen gitt å vite, sier forlagsdirektør Einar Ibenholt i Gyldendal.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters