Normal

– Jeg er overrasket og lei meg

Ny Stieg Larsson-biografi skaper storm i Sverige. – Jeg forstår ingenting, sier forfatteren til NRK.no.

Kurdo Baksi

Kurdo Baksi er aktuell med boken 'Min vän Stieg Larsson' i Sverige.

Foto: Cato Lein/Norstedts

I boken «Min vän Stieg Larsson» skriver forfatteren Kurdo Baksi at Larsson intervjuet seg selv og sine venner og ikke skjøttet jobben sin som journalist på noen god måte. Disse påstandene får Larssons enke til å reagere sterkt.

– Jeg reagerer på at Baksi prøver å utføre et karaktermord på Stieg som journalist ved å si at han var useriøs, tullet med fakta og ikke var objektiv, sier Eva Gabrielsson til SVT.

Eva Gabrielsson, Stieg Larsson

Eva Gabrielsson.

Foto: NRK

Les: Enken fråder mot Larsson-biografi

Selv forstår ikke Kurdo Baksi så mye av kritikken fra Gabrielsson.

– Eva har ikke lest boken, men snakker likevel stygt om den. Jeg forstår ingenting, sier Kurdo Baksi til NRK.no.

– Jeg er overrasket. Eva var som en storesøster for meg. I stedet for å gi meg blomster for boken, så snakker hun stygt om den.

Ga ut bok først

Tidligere har det blitt kjent at også Eva Gabrielsson skriver på en bok om Stieg Larsson. Baksi tror dette er årsaken til oppførselen hennes.

– Hun tåler ikke at jeg gir ut bok om Stieg før henne. Selv klarer hun ikke å skrive bok. Men for meg var det på tide å gå videre. Jeg har ventet i fem år, og jeg var en av dem som kjente ham best.

Baksi og Larsson hadde et nært vennskap. Baksi startet det antirasistiske tidsskriftet Svartvitt i 1987. Da Stieg Larssons antirasistiske tidsskrift Expo slet økonomisk, fikk han hjelp av Baksi og Svartvitt.

– Han kalte meg for lillebror. Vi var som brødre. Vi kjempet sammen mot nynazismen. Jeg elsket ham og han elsket meg.

"Min vän Stieg Larsson"

Boken som skaper storm i Sverige.

Foto: Norstedts

– Ikke alltid nøytral

– Men hvordan var Stieg Larsson som journalist?

– Stieg var en god journalist i Expo. Men han var ikke alltid nøytral. Han mente at en journalist skulle ta stilling. Så det hendte at han lukket øynene for de etiske reglene. Det forstår jeg.

– Hvorfor velger du å kritisere ham i boken?

– Jeg ville beskrive Stieg som journalist, antirastist og menneske. Alle kjenner ham som forfatter, men ikke hvordan han var som journalist. Jeg ville få frem disse sidene av ham som ingen andre har gjort.

– Lov til å kritisere venner

Baksi tror at Larsson ville gjort det samme.

– Stieg ville heller ikke ha skrevet 100 prosent positivt om meg. Man må få lov til å kritisere venner. Jeg har kritisert ham på ett punkt, mens jeg har hyllet ham i resten av boken. Det veier opp.

Selv etter den harde kritikken fra Eva Gabrielsson, vil han ikke snu ryggen til henne.

– Stieg var et fantastisk menneske. Mens Eva bare tenker på pengene. Jeg hadde ikke ventet meg slike dumme ord. Jeg er lei meg for at hun ikke kan se saken nøytralt. Men hun er fremdeles min storesøster. Jeg elsker henne, sier Baksi.