Hopp til innhold

Kritiserer Clooney og Pitt

Den anerkjente sosialantropologen, Mahmood Mamdani, går til kraftig angrep på stjernene fra Hollywood som vil redde verden. Kritiker Ole Jan Larsen møtte ham på bokmessa i Cape Town i sommer.

Brad Pitt og George Clooney

Både skuespillerne Brad Pitt og George Clooney får kritikk for å klamre til seg mest mulig oppmerksomhet.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Les også: Andre blikk

Mahmood Mamdani

Mahmood Mamdani på bokmesse i Cape Town.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Mamdani, som er professor ved Columbia University i New York, sier at kjendisene stiller seg opp der de får oppmerksomhet. Han trekker fram bevegelsen Save Darfur som han mener ikke har vært en fredsbevegelse.

Krigsbevegelse

Jeg møter ham på den internasjonale bokmessa i Cape Town i Sør-Afrika der han lanserer sin nye bok ”Saviours and survivors. Darfur, Politics and the War on Terror”. Mamdani sier til tilhørerne i messehallen at bevegelsen Save Darfur er en krigsbevegelse. Slagordene har vært ”Soldater på bakken” og ”Ut av Irak og inn i Darfur”, sier han.

- Bevegelsen har vært en medløper for Bushadministrasjonen som kun er opptatt av militære løsninger og ikke av å skape fred. Det har vært en langvarig konflikt mellom frivillige organisasjoner og Save Darfur, fordi bevegelsen har vært politisk uansvarlig, sier Mamdani.

Les også: Verdens beste bokmesse?

Kjendiser til Darfur

Mange av de største stjernene i Hollywood har stilt opp og støttet Save Darfur-bevegelsen. Blant navnene han trekker fram er Meryl Streep, Matt Damon, Brad Pitt og Angelina Jolie. Han viser ingen respekt for deres engasjement, men mener at de opptrer uten kunnskap og forutsetninger. Men de oppnår å skaffe seg egen publisitet og bygge opp sitt eget omdømme, sier han.

- Det overrasker meg at stadig flere kjendiser fra Hollywood dukker opp i Afrika for å sikre seg et inntrykk av at de er moralske og ansvarsfulle mennesker som vil hjelpe verden, sier Mahmood Mamdani.

- Det handler ikke bare om menneskerettigheter, men om bistand og utviklingsarbeid. Afrika ser ut til å bli et kontinent som i første rekke knyttes til filantropi og veldedighet i stedet for politisk analyse og politiske løsninger. Kjendisene er eksperter på å stille seg i offentlighetens lys. Og hvis det ikke skinner på dem så plasserer de seg sånn at lysstrålen treffer, sier han videre.

Det er samlet inn over 15 millioner dollar til Save Darfur-bevegelsen, men ingen av pengene er brukt på hjelpe de som lider i det afrikanske landet. Bevegelsen oppgir at den er ei støttegruppe. Og pengene går til helsides annonser i de største amerikanske avisene og propaganda for å styrke bevegelsen.

Folkemord?

Mahmood Mamdani

Mahmood Mamdani på et av foredragene under bokmessen i Cape Town.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Mahmood Mamdani mener det er mulig å påvise en rekke feil i faktaopplysningene som er sendt ut av Save Darfur-bevegelsen og USAs tidligere president, George W Bush.

Tallene på drepte som er presentert er langt høyere enn det som er realiteten. Det er også blitt hevdet at det er utført folkemord. Dette tilbakeviser også Mamdani i sin siste bok.

Darfur-propagandaen er meget problematisk. Det blir kun en framstilling av grenseløs ondskap og vold, uten vilje til å prøve å finne årsaker. Mahmood Mamdanis overordna ønske er at politiske løsninger kommer i fokus.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.