Hopp til innhold

Verdens beste bokmesse?

Bokmessa i Cape Town er det mest velorganiserte arrangementet jeg har vært på.

Fra bokmessa i Cape Town
Foto: Ole Jan Larsen / NRK

I over fire dager er det fullt program med en rekke aktiviteter i den store messehallen. Du må være dum hvis du strever med å finne ut av hva som skjer hvor. Programoversikt, kart og gode hjelpere på alle hjørner gjør det til en fryd å spankulere rundt i det store messeområdet i Cape Town International Convention Centre. Bokmessa i Frankfurt er en av samarbeidspartnerne, og noen må ha holdt et kurs i tysk presisjon.

Kontroversielle temaer til debatt

Hver dag er messa spekket med paneldebatter, opplesninger og foredrag fra klokka morgen til sein ettermiddag. Det foregår ofte fem-seks arrangementer parallelt, og det er vanskelig å velge hvor man skal gå. Men det må man altså klare selv.

Temaene handler om alt fra barnelitteratur, krim, forholdet mellom fakta og fiksjon, korrupsjon, diktopplesning, signering av bøker og demonstrasjon av enkle boktrykkerier.

Et sentralt mål for messa er å løfte fram kontroversielle temaer til debatt. Og det lykkes de definitivt med. I messehallen er det over 250 utstillere fra over 30 forskjellige land. I år er 12 ulike forlag fra ulike land i Afrika invitert med, for at de skal få muligheten til å vise seg fram for verden.

I messeområdet sitter forleggerne og har kundemøter, samtidig som det bokinteresserte publikum går rundt på standene og ser på utvalget. For forlagene har tatt med seg rikelig med bøker og selger bøker til publikum.

- Enormt potensial

Det er også markeder med billigbøker. Så messa er tilrettelagt som ei publikumsmesse for folk i Cape. Spesielt fokus er det på barn. En rekke arrangementer for de unge trekker barnefamilier og skoleklasser til messa.

Denne klassen fra en township utenfor Cape Town har fått nytt bibliotek

Denne skoleklassen fra en township utenfor Capetown fikk et nytt bibliotek under bokmessa.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Selv om det er boksalg og forretninger som er i fokus i messehallen, er det likevel en avslappet og hyggelig stemning. Restauranter serverer enkel og god mat og man kan møte på en mann som har satt seg ned med kassegitar for å framføre egne sanger. Og tekstene har han selvsagt til salgs i et lite hefte.

Mange av de internasjonale forlagshusene er på plass med store utstillinger. Men markedssjef i Cambridge University Press i Sør-Afrika, Wonder Thabo Chabalala, sier at det er mulig å se at verden er rammet av ei alvorlig finanskrise på årets messe.

- Mange av forlagene er langt mer forsiktige og har ikke laget like flotte utstillinger som i fjor. Men det er likevel viktig å være til stede her i Cape Town, for det afrikanske bokmarkedet har et enormt potensiale, sier Wonder Thabo Chabalala.

- Flott stemning

Den britiske forfatteren Adele Parks som skriver damebøker, og er en av Storbritannias mest populære forfattere, sier hun er svært imponert.

- Dette er noe helt annet enn bokmessene i Storbritannia, Canada og Tyskland. Dørene er åpnet opp for folk flest og det er en flott stemning her, sier hun.

Adele Parks

Adele Parks

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Dama som blir presentert som «The queen of sharp and sexy fiction» på reklamematerialet som hun gir meg, deltar selv på flere arrangementer. Alle de åtte bøkene hennes har ligget på bestselgerlistene og er oversatt til en rekke språk.

På bokmessa snakker hun om å skrive og leser fra sin siste bok «Love lies» som lanseres i Sør-Afrika nå, mens britene og resten av verden må vente til neste måned.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober