Hopp til innhold

Knausgårds kone snakker ut

– Karl Ove har vært nærværende med barna, men fraværende for meg, forteller Linda Boström Knausgård.

Forfatter Linda Boström Knausgård

Linda Boström Knausgård mener at det er ektemannens fantastiske språk som gjør det mulig å fortelle så private ting som han gjør i «Min kamp»-bøkene.

Foto: Arvida Byström/Modernista

I et intervju med siste utgave av ukebladet KK, forteller Karl Ove Knausgårds kone hvordan det har vært å leve med forfatteren bak «Min kamp»-bøkene.

Hun har diagnosen bipolar lidelse, og svinger mellom mani og depresjon.

Få uker før Karl Ove skulle levere fra seg det første manuset til bokserien, brøt hun sammen og ble syk.

– Jeg hadde bestemt meg for at jeg aldri skulle bli syk igjen, for jeg har barn og skal alltid være der for dem. Men så skjedde det. Og det gikk å håndtere, vi klarte det, sier Linda Boström Knausgård til KK.

Siste nummer av KK

Siste nummer av KK kommer i butikkene i morgen, fredag.

Foto: Faksimile

Hun synes selv at ektemannen skriver svært godt om den depressive Linda, mens den maniske føles som en karikatur.

– Men det er jo fordi den maniske siden av en er en karikatur: Følger enhver impuls, synes alt er fantastisk, at man selv er kjempesmart, best, vakrest. Men gjør utrolig dumme ting. Det kan få veldig store konsekvenser, forteller hun.

Kan ikke tilgi seg selv

Hun forteller videre at ektemannen har en stor pliktfølelse, men at hun likevel til tider har følt at han har vært fraværende, selv om han har vært der for barna.

Karl Ove klandret seg selv for Lindas sammenbrudd, og i «Min kamp 6» tilkjennegir han at han aldri kan tilgi seg selv for det familien har blitt utsatt for.

Hun hadde vært så langt nede som noe menneske kunne komme, vært nesten språkløs og fylt av tanker på død, en uutholdelig tilstand som varte i uker.

Karl Ove Knausgård i «Min kamp 6»

Linda Boström Knausgård er selv forfatter, men forteller til ukebladet at hun ikke har orket å lese alle bøkene.

– Det er klart det er vanskelig å lese. Samtidig synes jeg at om det er bra skrevet, så er man likevel beskyttet. Det er Karl Oves fantastiske språk som gjør det mulig å fortelle så private ting, mener hun.

Forfatterekteparet har barna John (4), Heidi (6) og Vanja (8) sammen.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters