Hopp til innhold

Hvorfor leser vi så lite noveller?

Nordmenn kjøper mer lyrikk enn novellesamlinger. Hva er årsaken til det? Si din mening nederst i artikkelen.

Merete Lindstrøm, Bjarte Breiteig og Vidar Kvalshaug

Novelleforfatterne Merete Lindstrøm, Bjarte Breiteig og Vidar Kvalshaug. Sistnevnte startet novelledebatten i forrige uke.

Foto: Aschehoug, Studio Vest/Stina, Ørn E. Borgen/Scanpix

- Vi har - og har hatt - svært gode novellister her til lands: Alexander Kielland, Torborg Nedreaas, Kjell Askildsen, Merethe Lindstrøm, Bjarte Breiteig for å ta et lynriss gjennom de siste drøye 100 årene. I tillegg til andre kortformer som ble dyrket av Åsmund Olavsson Vinje (essayet), Garborg (brev) og Tor Ulven (tekster), sier Bok i P2s kritiker Marta Norheim til nrk.no/litteratur.

Men når det gjelder boksalg er tilstanden annerledes.

- Hvis en med posisjon tenker utbredelse og salg, står det verre til, vi lever i romanens tidsalder og har gjort det lenge. Det store flertall av lesere vil ha den lange leseopplevelsen, som finnes i den tykke romanen eller i romanserien, mener hun.

- Bedre kår i USA

Bok i P2-kritiker Leif Ekle tror heller ikke det leses så mange novellesamlinger ellers i norden.

- Den korte teksten har vesentlig bedre kår i andre land, særlig i USA, sier han under tirsdagens Bok i P2-sendingen. I USA finnes det flere magasiner som publiserer noveller.

- Helt siden tidlig på 1800-tallet har det vært marked for noveller som man kan tjene penger på i USA. Mange har blitt novelleforfattere og holdt seg der, sier Ekle.

Marta Norheim, Leif Ekle og Arild Jonsjord

Kritikerne Marta Norheim og Leif Ekle i studio sammen med programleder Arild Jonsjord under tirsdagens Bok i P2-sending.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

- Jeg skjønner godt at forfattere i Norge blir provosert når de stadig blir spurt om når de skal skrive romanen, som om det er da du blir en ordentlig forfatter, sier Marta Norheim.

- Men mange insisterer på at det er novellen som er deres sjanger. Jeg ser også at forfattere som skriver innenfor begge sjangere, ofte er faktisk bedre på novellen enn romanen, mener Norheim.

Hør Marta Norheim og Leif Ekle snakke om novellen her

- Stebarn i litteraturen

I Aftenposten i forrige uke hevdet forfatteren Vidar Kvalshaug at forlagene ser på novellesamlinger som mellombøker og at de bare ber "om én ting, romaner, romaner, romaner".

- Novellen er fortsatt et stebarn i litteraturen, sa Kvalshaug i Aftenposten 4. mars i forbindelse med lanseringen av sin siste novellesamling, "Den første av dine aller siste sjanser."

Les anmeldelsen av Kvalshaugs bok

Salgstallene fra Den norske Forleggerforening er også dyster lesning for novellens posisjon: I 2007 ble det solgt nærmere én million romaner i Norge, mens det ble solgt 95 000 diktsamlinger og kun 41 000 novellesamlinger

- Må moderniseres

Nicolai Houm

Nicolai Houm er aktuell med novellesamling.

Foto: RANDEM,METTE / All Over Press

I disse dager er Nicolai Houm aktuell med novellesamlingen "Alle barn er laget av ild". Han mener novellen må moderniseres.

- Forfatterne må ta ansvaret. Vi kan ikke bare skylde på forlag og bokhandlere, sa han i Aftenposten 7. mars. Houm mener norske forfattere bør se til USA og slutte å benytte seg av "Hemingway-formelen", altså den klassiske novellformen man lærer på skolen.

Hør Bok i P2 her

Podkast Bok i P2-sendingen gratis her

Les anmeldelse av Ingo Schultzes "Mobil"

Les anmeldelsen av Annie Proulxs novellesamling

Hva tror DU er årsaken til at vi leser så lite noveller i Norge? Si din mening i kommentarfeltet under.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.