Forfatteren P.D. James er død

Den britiske forfatteren P.D. James er død, 94 år gammel, melder BBC. Hun sovnet stille inn i hjemmet sitt i Oxford.

P.D. James

FORFATTER: Krimbokforfatteren P.D. James er mest kjent for sine 14 bøker om etterforskeren Adam Dalgliesh.

Foto: HENNY RAY ABRAMS / Ap

Den britiske krimforfatteren Phyllis Dorothy James, Baronesse James av Holland Park, er død i en alder av 94 år.

P.D. James var mest kjent for sine bøker om etterforskeren Adam Dalgliesh, som også ble utgangspunktet for flere TV-serier.

Ifølge forlaget hennes sovnet forfatteren stille inn i hjemmet sitt i Oxford, det skriver The Telegraph.

– Det er med stor sorg at familien til P.J James annonserer at forfatteren døde fredfullt i hjemmet sitt morgenen 27. november 2014. Hun var en høyt elsket mor, bestemor og oldemor.

Roy Marsden

KRIMHELT: Roy Marsden spilte hovedrollen i den populære TV-serien om inspektør Adam Dalgliesh, basert på bøker av P.D. James.

Foto: Malcolm Goy / NTB scanpix

– Vemodig

Som 16-åring droppet hun ut av skolen for å gjøre karriere i The Inland Revenue, en britisk, statlig avdeling som jobbet med skattespørsmål. Som 21-åring giftet hun seg og flyttet til London.

James begynte å skrive bøker i 30-alderen, og debuterte med novellen «Cover Her Face» i 1962. Etter at hun ble pensjonert brukte hun all sin tid på å skrive om etterforskeren Adam Dalgliesh. Hun skrev totalt 14 bøker om detektiven.

Marit Notaker har vært redaksjonssjef for oversatt litteratur i Aschehoug forlag frem til 2006, og har gitt ut romanene til P.D. James i en tyveårsperiode. Hun kjente også briten personlig.

– Jeg syns det var vemodig å få beskjeden, men det var ikke noe sjokk at en 94 år gammel dame forlater denne verden. Den siste boken hennes kom så sent som i 2011 da hun var 91 år gammel, så hun var virkelig virksom så å si frem til det siste.

Notaker sier at P.D. James har vært en brobygger mellom den mer tradisjonelle kriminalromanen fra Agatha Christies tid til en mer psykologisk kriminalroman.

– Hun var opptatt av menneskers moralske valg og forbryterens psykologi i langt større grad enn man ser i tidlige kriminalromaner. De fleste mennesker over 30 år har et forhold til inspektør Dalgliesh og TV-serien med han i hovedrollen.

– En varm person

Marit Notaker

FORLEGGER: Marit Notaker har vært redaksjonssjef for oversatt litteratur i Aschehoug forlag frem til 2006, og har gitt ut romanene til P.D. James i en tyveårsperiode.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Notaker karakteriserer henne også som en meget varm person med en velutviklet humoristisk sans.

– Hun hadde en meget sterk vilje og et utrolig pågangsmot. Hun ble tidlig nødt til å sørge for seg selv, fordi mannen hennes ble mentalt syk etter andre verdenskrig. Hun måtte venne seg til at livet ikke var noe teselskap, men samtidig var hun en fryktelig snill dame og jeg var veldig glad i henne.

NRKs litteraturanmelder Leif Ekle sier at det er liten tvil om at P.D. James vil huskes best for romanene om politietterforskeren Adam Daligliesh – som senere ble en veldig kjent TV-serie.

– Stilmessig er hun nok en mellomting mellom «hvem var det som gjorde det-sjangeren» og mer moderne politiromaner, sier Ekle.

TV-vennlige bøker

Også hennes to bøker om privatdetektiven Cordelia Grey er filmet for TV. P.D. James har dessuten skrevet memoarene «Time to Be in Earnest. A Fragment of Autobiography» (2000) og fremtidsromanen «The Children of Men» («Menneskenes barn») (1992).

I alt skrev forfatteren 20 bøker i sin karriere. De fleste av dem har blitt filmatisert for TV.

James var også medlem av Overhuset i Det britiske parlamentet fra 1991 og ble tildelt flere ordener. James var også styremedlem i BBC i en femårsperiode.