Hopp til innhold

Erotisk, frodig og humoristisk

Den italienske middelalder-forfatteren Giovanni Boccacios største verk - «Dekameronen» - bestod av fortellinger med mye mer erotisk tilsnitt enn det vi forbinder med middelalderen, mener idehistoriker Trond Berg Eriksen.

Giovanni Boccacio

Giovanni Boccacio (1313-1375) studerte både klassisk- og sin egen samtids-litteratur.

Foto: Wikimedia Commons

Han mener at noe av det mest interessante med boken er at den likestiller kvinner og menns seksualitet.

- Det gjøres på en måte som virker helt moderne, og man formulerer seg ertende mot munker og prester, sier han til Bok i P2.

På Boccacios tid hadde man helt andre pinlighets-terskler enn fra 1500 og 1600-tallet.

- Vi tror at vi er frigjorte, mens de i middelalderen var hemmet. Dette med nakenhet og seksualitet var et mye åpnere tema enn det ble på 1500 og 1600-tallet, sier Berg Eriksen.

Harselerer med munker og erotikk

Boccacio skriver harselerende om prester og munker, og fremstiller dem som tøylesløse eventyrere i endeløs jakt på erotisk tilfredsstillelse.

- Det humoristiske er jo det mest dominerende trekket, elegant fremført, sier den katolske pateren Arnfinn Haran Haran.

- Det er en ny form for humor. Det er ikke så mye humor i middelalderen, men her møter vi for første gang en borgerlig humor hvor man erter hverandre, sier Trond Berg Eriksen.

Haran mener at boken ikke er på kanten, tvert imot.

- Jeg syns det er kjempekult. Det at vi har holdt ut tross denne typen litteratur, og andre tilsvarende, viser jo at vi står for en støyt, sier Arnfinn Haran.

Boken ble første gang gitt ut på norsk i 1934, i Henrik Rytters oversettelse. Siden har det kommet flere utgaver av boken, og i 1991 ble den lydbok.

Selve ur-boken

Giovanni Boccacios diktverk «Dekameronen» er selve ur-boken for europeisk novellekunst, og har blant annet inspirert Shakespeare.

- Shakespeare henter mange av sine plot fra Boccacio, sier Berg Eriksen.

Boken ble ferdigskrevet i middelalderen, like etter at Svartedauen var over, en gang på 1350-tallet. Den består av en novellesamling med 100 historier, og regnes som det viktigste litterære verket laget av Italias store middeladerdikter.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor