NRK Meny
Normal

Blodåkeren

Den skotske kriminalforfatteren Denise Minas første bok med den unge journalistspiren Paddy Meehan er ytterst leseverdig.

Den skotske kriminalforfatteren Denise Minas norske forlag har fulgt hennes forfatterskap fra begynnelsen av Garnethill-trilogien. Nå lanseres hennes først boken om den unge journalistspiren Paddy Meehan og hennes og skottenes liv tidlig på 80-tallet. Slik åpner boken:

Den skotske forfatteren Denise Mina
Foto: Denise Mina official website

 

”..De var fremdeles underveis, inn i mørket. De hadde vært på farten lenge, og Brian opplevde det som om hver millimeter av hvert skritt førte ham bort fra moren, og hun var det eneste han lengtet etter her i verden.

Han fikk ikke gråte. De slo ham hvis han gjorde det. Han tenkte på henne, på det myke brystet, fingrene med ringer på, at verden var varmere når hun var der, og han hev etter pusten og underleppen dunket mot tennene. James, han som satt ved siden av ham, ga ham en kraftig ørefik.

Den skarpe smerten fikk Brian til å fare sammen, munnen åpnet seg, og han satte i et hyl. Callum, han som satt på den andre siden, bare lo.

"Ikke vær en sånn skrikerunge," sa James.

"Ja, kutt ut den skrikinga," sa Callum...”

Denise Mina: Blodåkeren
Foto: Vigmostad og Bjørke

Skotsk krim

Akkurat her begynner den grusomme saken om den vesle, treåringen Brians forsvinning og død, en sak som skal forvandle livet til vår nye helt Paddy Meehan en gang for alle.

Tartan Noir, Scottish Noir - denne bølgen av kriminalforfattere fra Skottland vi har sett de siste åren - omfatter en rekke unge og ikke fullt så unge stemmer som alle skriver seg ned i de mest skyggefulle sidene av livet i Skottland. Ian Rankin er selvfølgelig en av dem, William McIlvanney, Val McDermid, Manda Scott og Denise Mina er noen av dem.

Ny heltinne

Jeg var sant å si litt overrasket over at Denise Mina tok sjansen på å legge bort suksessoppskriften fra Garnetthill-trilogien – slikt krever en smule mot, men fremtvinger respekt.

Samtidig; når du har en ny figur klar i hodet, på blokka eller på datamaskinen, en som er så spillevende som Paddy Meehan, kan man kanskje knapt vente?

Paddy heter egentlig Patricia – faktisk også Maria Magdalena – Meehan. Hun er 18, katolikk i den overveiende protestantiske Glasgow, redaksjonsbud og wannabe journalist i den lokale Daily News. Hun er tjukk, stadig og fortvilt selvbedragersk på slanker'n, sårbar og en hard negl på samme tid.

Et viktig poeng i bøkene om Paddy er at hun har samme navn som en kjeltring, skapsprenger, og også påstått spion og uskyldig dømt morder. Dermed lar Mina handlingen I denne første Paddy-boken foregå i to tidsplan: 60-tallet, kjeltringens tid og 1981, den unge Paddys tid.

Spennende kriminalhistorie

Denise Mina skriver særegent, tøft og svært effektivt - med en helt egen tone – uten at den kommer helt igjennom i Kari og Kjell Risviks oversettelse. Arbeidet er greit nok gjennomført ellers, men bærer litt preg av høyt tempo.

1981 er før jappetid – det er tidlig Thatcher, Glasgows næringsliv er stadig på hell, det er surt, kaldt, det snør. Øl er den viktigste drivkraften I redaksjonens liv. Balansegangen mellom katolikker og protestanter henger over det hele og gjør det til en ytterst leseverdig helhet der en spennende kriminalhistorie blir for bonus å regne.