Hopp til innhold

En Björk i Nato-land.

Brageprisnominerte Mette Karlsviks nye roman om popsangerinnen Björk er hardt arbeid, men verdt strevet, mener Knut Hoem.

Bli Björk

Hvis man skulle gi seg til å tolke Islands plass i verdensøkonomien de siste årene, så var vel bankkrakket et slags forvarsel - en askesky av inflasjon og arbeidsløshet som snart skulle spre seg til resten av Europa.

Forfatteren Mette Karlsvik var, som forfattere har vært før henne, midt i begivenhetenes vulkanske sentrum - i alle fall like etter, da Islands befolkning virkelig hadde begynt å merke etterdønningene av skjelvet.

Foreldrenes kjærlighetshistorie

Romanen «Bli Björk» vitner om en over gjennomsnittet stor interesse for popikonet Björk Guðmundson. Björk har ikke villet snakke med Karlsvik, men det har faren, og kanskje er det derfor at romanen starter med å fortelle foreldrenes kjærlighetshistorie. Guðmund jobbet på Nato-basen som elektriker, mens Heiða var natomotstander, men de elsket hverandre og derfor flytter de inn i et primitivt ildhus ikke langt fra hans foreldre. Vi følger de to gjennom seksti- og syttitallets Island, inntil moren blir hippie og flytter i kollektiv.

Rock the Casbah

Når datteren Björk går syngende mellom boligblokkene i på vei mot berømmelse er det «Rock the Casbah» med The Clash som selges i platebutikkene, og Maggie Thatcher er blitt statsminister i England.

Mette Karlsvik fanger virkelig transformasjonen av Island i denne romanen. Björk interesserer henne ikke så mye som menneske. Hun framstår som en fusjon av det intense Nato-nærværet i etterkrigstiden og den karrige og vulkanske naturen på sagaøya.

Mangler fremdrift

Hvis det er noe denne romanen har for lite av, så er det fremdrift. Det den har mye av er poesi og en følelse av politisk relevans. Den er ikke noe knyttneveslag mot mageregionen, men den tar deg med til nye horisonter.

Den tar deg med til Island, det gjør den virkelig, og den tar meg med til essaysamlingen hennes «Post. Oske. Dagar og netter i Reykjavik», som interessant nok utdyper forståelsen av romanen.

Er så boken så god som noen nå hevder? Det er den kanskje ikke, men romanen har definitivt egenskaper, som peker fremover mot noen nye horisonter i norsk litteratur.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.