Hopp til innhold

– Jeg har alltid hatet å skrive

Likevel debuterer filmregissør Annette Sjursen som romanforfatter.

Annette Sjursen

Filmregissør Annette Sjursen er aktuell med romanen 'Pax'.

Foto: Marte Garmann Johnsen

Pax av Annette Sjursen

Først begynte Annette Sjursen å lage filmen «Pax». Deretter skrev hun romanen «Pax», selv om hun egentlig hater å skrive.

– Jeg er filmregissør og har alltid hatet å skrive, selv om jeg skriver manus til filmene mine selv. «Pax» er en spillefilm som jeg er 75 prosent ferdig med, midt i arbeidet forstod jeg hvilket fantastisk romanstoff jeg også satt på, forteller Sjursen til NRK.no.

Fortell om debutboken din.
– «Pax» er et actiondrama om kjærlighet. Pax betyr fred og er også slang for flypassasjerer. Åtte mennesker møtes ombord i et fly der den ene motoren eksploderer. De blir konfrontert med seg selv. Hva vil de, hva angrer de på og hva ønsker de mest av alt hvis de overlever.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg er filmregissør og har alltid hatet å skrive, selv om jeg skriver manus til filmene mine selv. «Pax» er en spillefilm som jeg er 75 prosent ferdig med, midt i arbeidet forstod jeg hvilket fantastisk romanstoff jeg også satt på. Filmen kommer på kino med Ellen Dorrit Petersen, Kyrre Haugen Sydness, Ida Elise Broch, Samuel Fröler, Kristoffer Joner, Thomas von Brömssen, Anneke von der Lippe, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp, Olivia Nystedt og Björn Granath i rollene.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg arbeidet som journalist før jeg ble filmregissør og er et såkalt skrivende menneske, men har som sagt aldri likt det. Å skrive en roman var helt annerledes, det var et eventyr, ikke minst å få lov å ta ut alle scenene vi ikke hadde råd til på film, her er det bare å la det eksplodere, det er helt gratis!

– Det verste er at jeg kommer til å skrive en roman til, for samme forlag. Jeg er den som er mest overrasket selv. Jeg elsker å skrive romaner ser det ut til, selv om jeg samtidig fortsetter å lage spillefilm.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Det ble antatt før det hva skrevet, på grunnlag av filmen. Det fantastiske var å bli tatt inn i et forlag som Kagge. De har vært fantastisk kreative, inspirerende og forretningsmessig dyktige, en sjelden kombinasjon. Og ikke minst, uredde.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Orphan Pamuk, Don de Lillo, Lars Saabye Christensen, Marcel Proust og Paul Auster.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Marilyn Frenchs Det «blødende hjerte» fra 1980, den var en besteselger verden over og er en fantastisk hjerteskjærende og romantisk kjærlighetshistorie. Moderne, men med alle de klassiske motsetningene og utfordingene.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Jobb med fokus. Finn kjernen i romanen din, jobb ut fra den opplevelsen, vik aldri fra den, stopp og skriv når det skjer. Du må vite hva du vil skrive før du gjør det. Støvsug, gå tur, sitt ned, tren. Hva som helst er bedre enn å skrive når du ikke vet hva du skal skrive.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg skal rive ned en låve og bygge en edelsten av et lite praktarbeiddsted!

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– At folk blir henført når de leser romanen, at de ikke kan legge den fra seg, at de tenker etterpå: ja, jeg kan forandre livet mitt, det er aldri for sent!

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters