NRK Meny
Normal

Alfred Nobels private bibliotek

Skjønnlitteratur utgjør oppsiktsvekkende nok 60 % av industriherren og vitenskapsmannen Alfred Nobels private bibliotek.

Alfred Nobel
Foto: The Nobel Foundation

Historikeren Olav Njølstad

Olav Njølstad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Alfred Nobel var et barn av opplysningstiden, med tro på fremskritt gjennom vitenskap og humanisme. Biblioteket hans er på mange måter i opplysningstidens ånd, sier Olav Njølstad, forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet.

Nobels private bibliotek inneholder mye filosofi. Platon, Leibniz, Schopenhauer, Kierkegaard, Spencer og Kant er blant forfatterne. Spencer var en filosof Nobel var begeistret for, mens han var kritisk til Kants tanker om ”den rene fornuft”.

Charles Darwin

Charles Darwin.

Samfunnsvitenskapelige bøker utgjør også en del av samlingen, f.eks av franskmannen Auguste Comte, som regnes som grunnleggeren av positivismen.

Han var også spesielt opptatt av Charles Darwins ”Artenes opprinnelse", som kom ut i 1856.

Skrev egne dikt og skuespill

Nærmere 60 av bøkene i Alfred Nobels private bibliotek er skjønnlitteratur.

- Dette er oppsiktsvekkende mye. Bøkene spenner fra romantikkens store diktere som Lord Byron, Shelley og Victor Hugo til historiske romaner, spesielt av Walter Scott, til samfunnskritiske romaner og skuespill. sier Olav Njølstad.

- Nobels egne litterære forsøk gir innblikk i den sammensatte personligheten han hadde: lukket, ensom, uhyre selvkritisk – men samtidig opptatt av andres ve og vel, et sterkt ønske om å gjøre noe godt og viktig. Han var en romantisk drømmer og en besk kyniker, om hverandre, sier Njølstad.

Skuespillet "Nemesis" ble trykket i 100 eksemplarer. Men, etter Nobels død ble alle unntatt tre av bøkene ødelagt. Familien ønsket ikke at Nobels navn skulle knyttes til et så mislykket kunstverk.

Berømte aforismer

Alfred Nobels aforismer er berømte. Kanskje har du hørt disse ordene? Nå vet du hvem de stammer fra.

En enslig utan böcker är en redan i livet en död mann.

Alfred Nobel

Rettferdighet finnes bare i fantasien

Alfred Nobel / Olav Njølstad, Det norske Nobelinstitutt

Mitt hjem er der jeg arbeider og jeg arbeider overalt.

Olav Njølstad, Det norske Nobelinstituttet

Å fortjene andres respekt er ikke nok for å bli respektert.

Alfred Nobel / Olav Njølstad, Det norske Nobelinstitutt

Storparten av boksamlingen Alfred Nobel bygget seg opp, befinner seg i dag i Alfred Nobel Muesum på Björkborn Manor, nær Karlskoga i Sverige.