Hopp til innhold

Boken du skal lese på reiser

Glem John Grisham. Glem Dan Brown, og glem for all del Paulo Coelho. Den moderne reisende har Daniel Kehlmann i håndbagasjen.

Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann er aktuell med romanen 'Berømmelse'.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Daniel Kehlmann Berømmelse

35 år gamle Daniel Kehlmann ble for alvor en stjerne på den internasjonale litteraturhimmelen med den romanen "Oppmålingen av verden". I hans nye bok "Berømmelse" han snur opp ned på vår tids store debatter om fiksjon og virkelighet.

Se Daniel Kehlmann i Bokprogrammet

Wunderkind i tysk litteratur

En aldrende kvinne med en uhelbrederlig kreftsykdom reiser til Sveits for å få aktiv dødshjelp. På veien får hun kalde føtter, og ber fortelleren om å få en sjanse til. Kan han ikke gjøre henne ung igjen? Hun er jo bare en romanfigur!

Ja, slik er den nye romanen til Daniel Kehlmann - denne Wunderkind i tysk litteratur. Fiksjon og virkelighet glir over i hverandre, men ikke slik vi er vant til det.

Her er det ikke virkeligheten som glir over i fiksjonen. Her er det fiksjonen som vil ut i virkeligheten!

Kobler seg på norsk debatt

Denne motsetningen blir tydelig i de to historiene om den inntil det kvalmende selvopptatte suksessforfatteren Leo Richter. Han reiser rundt på en evig forfatterturné og forakter hver eneste representant for Goethe-instituttet han møter underveis. Han har med seg en kjæreste som av alle ting daglig jobber i verdens verste konfliktområder for Leger uten grenser. Hun er på flukt fra virkeligheten, og holder ut det meste - men ber ham på et interessant punkt i boken innstendig om å slippe å bli en del av hans neste roman.

På denne måten kobler Kehlmann seg på litteraturdebatten i lille Norge uten å vite det - sikkert fordi forholdet mellom privat og offentlig og mellom virkelighet og fiksjon er et sentralt tema i vår kultur akkurat nå, og har vel kanskje alltid vært det.

Flyplasslitteratur

"Berømmelse" består av ni svært samtidige historier, der personene - de "levende" og de fiktive - kommer på besøk i hverandres fortellinger. Noen lesere vil helt sikkert bruke en del tid på å å nøste i alle de fine trådene som Kehlmann så intelligent har spunnet mellom romanpersonene.

Av en eller annen grunn - kanskje fordi nesten alle historiene utspiller seg i et fly på et eller annet tidspunkt - tenker jeg at dette er flyplasslitteratur.

I en litt ny betydning av ordet og i ordets beste forstand, vel å merke. Kehlmann skriver lett, forførende og intelligent. Du leser "Berømmelse" uten problemer på flyet ned til en eller annen storby i Europa.

Glem John Grisham. Glem Dan Brown, og glem for all del Paulo Coelho, som forøvrig blir ondskapsfullt parodiert i denne boken. Den moderne reisende har Daniel Kehlmann i håndbagasjen.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters