Hopp til innhold

– Stas å bli direktør

Seks kjappe til Aslak Sira Myhre, som blir direktør for Nasjonalbiblioteket til høsten. Det eneste han gruer seg til er å forlate Litteraturhuset.

Aslak Sira Myhre

– Kjenner jeg meg selv rett, så kommer jeg til å glede meg stort sett helt til jeg starter, sier den kommende direktøren for Nasjonalbiblioteket.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

Aslak Sira Myhre går fra å lede det som har blitt en av landets viktigste arenaer for bokelskere og debatter, Litteraturhuset i Oslo, til ny jobb som direktør for Nasjonalbiblioteket .

Nå er han inne i sin siste sommer på Litteraturhuset, som har vært hans store prosjekt siden 2005. Siden det ble åpnet i 2006 har det huset en rekke arrangementer for både store og små, og tatt imot forfattere fra hele verden. 1. november starter Aslak Sira Myhre i sin nye jobb for en av Norges største kunnskapskilder – Nasjonalbiblioteket.

Hva gleder du deg til?
– Jeg gleder meg til å begynne!

Hva er det første du vil ta tak i?
– Det vil jeg ikke si noe om enda.

Hva gruer du deg til?
– Akkurat nå gruer jeg meg ikke til noen ting, jeg føler meg bare veldig entusiastisk. Kjenner jeg meg selv rett, så kommer jeg til å glede meg stort sett helt til jeg starter. Den eneste jeg virkelig kjenner at jeg gruer meg til akkurat nå, er å forlate Litteraturhuset. Her har jeg hatt med alt å gjøre, fra rommene og selve programmet, til bokhandelen. Det å forlate dette, blir som en lykkelig skilsmisse, hvis man kan si det. Egentlig blir det vel mer som å flytte ut hjemmefra for første gang, tenker jeg.

@idsartha på Twitter: Utlån av e-bøker utenom app. Jeg vil veldig gjerne kunne låne bøker og lese på min kindle/annet dedikert lesebrett.
– Jeg kommer ikke til å si noe offentlig om dette nå. Det vil jeg vente med til jeg har begynt å jobbe sammen med mine nye kollegaer. Selv leser jeg bøker både på papir, på iPad, og jeg skulle ønske jeg kunne lese bøker på skyene på himmelen. Dessuten hører jeg på lydbøker, men jeg foretrekker faktisk å lese papirbøker.

@MariusHelgaa på Twitter: Hvorfor er han «direktør for Nasjonalbiblioteket» og ikke «nasjonalbibliotekar» slik forgjengerne hans har vært?
– Det er mer stas å være direktør, men jeg kommer jo samtidig til å være bibliotekar. Nasjonalbiblioteket er jo heller ikke bare bøker, det er bilder, film, lyd, aviser og mye mer.

Hva leser du nå for tiden?
– Tre forskjellige ting. Den ene er Hilary Mantels bok om den franske revolusjonen, «A Place of Greater Safety», den andre er Bergsveinn Birgissons «Den svarte vikingen» , og den tredje jeg leser på nå er et nytt manus jeg har fått fra Gudmund Skjeldal...

Les også: Bookerprisen til Hilary Mantel

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til enormt dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.